måndag 17 juli 2017

Storytel spotifierarbokmarknaden.

Storytels affärs ide är rätt enkelt; att erbjuda ljudböcker på samma sätt som Spotify erbjuder musik dvs konsumera obegränsat med en fast månadskostnad. När Spotify lanserades så upptäckte nog många av oss att vi började konsumera musik på ett helt annat sätt. Musik gick från att vara en bristvara till att vara något man hade i överflöd. Du funderade inte längre på om man verkligen ville köpa det albumet med favoritgruppen för den och mycket annat fanns redan på Spotify till en fast kostnad.

Det kändes som om du mer du lyssnade desto mer värdefull blev tjänsten för dig.

Storytell har samma affärs ide men nu gäller det ljud och e-böcker. För egen del så fastnade jag inte direkt för tjänsten. Jag provade Storytel förra någon sommar sedan. Telia erbjöd då en månad gratis men det gjorde inte den gången att jag fortsatte me tjänsten efter provperioden. Vid årskiftet i år upptäckte jag att Telia erbjöd mig som kund Storytel i tre månader gratis. Den långa provperioden gjorde att jag fastnade för tjänsten och konsumerar ljudböcker på löpande band.

Jag har märkt att precis som Spotify förändrar Storytel sättet jag läser böcker. Nu är böcker inte längre en bristvara där jag måste gå till en affär för att handla en bok till en rätt hög kostnad. Nu har jag ett överflöd av böcker och inser att det inte finns en chans att hinna läsa alla de böcker jag tycker är intressanta. Och precis som Spotify känns Storytel mer värdefull desto mer jag använder den.

Dessutom har resten av världen blivit ett skyltfönster för Storytel, ser en rescension eller tipsas om en bok så tar jag fram min telefon och ser om Storytel har boken. Vilket på ett sätt är tråkigt för de som säljer böcker oavsett om de är den lokala bokhandeln eller Ica Maxi. Men det stannar inte där,  jag får nyhetsbrev från Adlibris och Bonnier. Även de använder jag som tips på böcker som jag letar upp i Storytel. Någonstans här finns det en affärsmöjlighet för någon bokintresserad att starta ett samarbete med Storytel kanske?

Givetvis finns det några nackdelar med Storytel. Den främsta är att precis som Spotify när det var nytt så finns inte alla böcker på Storytel. Det brukar halta på engelsk facklitteratur och politiska böcker från USA.

En annan brist i tjänsten är att Storytel inte alls har de sociala funktionerna som Spotify har, där man kan dela spellistor och annat till sina vänner. En annan stor brist för mig som familjefar är att Storytel inte heller erbjuder något familje abonnemang som tex Apple Musik har. Det blir tyvärr alldeles för dyrt att låta alla sina barn då egna abonnemang. Vilket är lite synd för vilken förälder vill inte att sina barn skall läsa böcker?

Samtidigt så har Storytel på den korta tid den har funnits möblerat om bokmarknaden rätt rejält. Det mest tydliga exemplet är när denna nya tjänst köpte ett av Sveriges äldsta bokförlag Norstedt härom året. Det om inget annat visar att bokmarknaden håller precis som musik industrin att förändras i grunden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar