söndag 7 maj 2017

Vet du vad Trello är?Vet du vad Trello är eller Slack eller Evernote? Samt inte minst använder du någon av dess tjänster i ditt arbete? Använder du inte dem eller du får inte ens använda dem för IT-avdelningen inte tillåter sådan eskapader så jobbar du säkert i ett etablerat företag med en lång historia.

Använder du däremot någon av de tre tjänsterna ovan så jobbar då troligen i en organisation som är ny. Man kan lätt ställa sig frågan varför det är så?

Visst kan det bero på att dessa nyare tjänster är lite mer "hippa" och inte känns så stela som att köpa hela Microsofts system. Men startar men ett eget företag eller bygger upp organisation från grunden så finns det flera fördelar med att använda dessa tjänster.

Första är att de oftast har en freenium model dvs det kostar inget att använda tjänstens enklare funktioner. Startar man som egen företager är det en billig lösning för att komma igång helt enkelt.

Andra är att tjänsterna ofta är väldigt enkla att komma igång med. Det finns inte många menyer och hela tjänstens uppbyggnad är enkel att förstå. Inget behov av dyra inköp av it-utrustning eller kurser för att förstår hur man använder tjänsterna.

Tredje skälet är att dessa tjänster fungerar på alla plattformar. Inte bara på Mac eller PC utan de har appar till surplattor och mobiler. Du kan alltså använda dem överallt utan konstigheter.

Fjärde är att när man väl har börjat använda en av tjänsterna så kopplar de lätt ihop med andra liknande som tex Trello och Slack pratar med varandra redan från början. Det behövs ingen IT-avdelning som skall sätta ihop ett stort system åt dig. Det är bara några enkla klick och sedan är det bara att tuta och köra.

Nu när jag själv har använt dessa system så inser jag att det händer något mer med än bara att man vänjer sig vid att använda enkla och robusta system. De förändrar en tankesätt, man kan jobba var som helst via apparna som ett exempel. Samtidigt som systemen ger en som användare större frihet är än de äldre mer traditionella IT-systemen. Vilket i sin tur påverka hela min syn på arbetet som blir friare och mer kreativt.

Slutsatsen är alltså att vill man förändra en organisation och få den mer kreativ samt förändringsvillig så glöm inte att se vilka IT-system som används!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar