onsdag 19 april 2017

Ladda en en elbil går snabbt!Jag har nu haft min elbil i lite mer än ett och halvt år. Det jag kan se under denna tiden är att vi elbilsägare blir alltfler. När bilen var ny så var jag ofta ensam på de olika landställena. Nu de senaste månaderna så är det nästan tvärtom. Man är aldrig ensam och på vissa ställen kan det rent av vara fullt så man inte kan ladda direkt. Utan får stå i kö.

Det behövs alltså redan nu fler publika laddare och detta trots att utbyggnaden på den korta tiden jag har haft min har varit bra. Exempelvis när jag första gångerna skulle ta mig från Helsingborg till Malmö så fanns den en snabbladdare på vägen och några få långsam laddare.  Det gällde med andra ord att den enda laddaren fungerade för att man skulle komma hem. Idag finns det så många laddare på vägen att jag inte ens funderar på vart jag skall ladda min bil.

Publika laddare i all ära och det är viktiga när man kör lite längre men det är inte där man laddar 90% av tiden. Vi som har elbilar laddar nämligen nästa alltid hemma under natten. Vilken är en lyx som man snabbt vänjer sig vid. Man har alltid en "fulltankad" bil på morgonen.

Att majoriteten av laddningen sker hemma är något man måste understrykas hela tiden för de som inte har elbil. De lever i tankesättet att man måste åka iväg någonstans för att ladda och ser då "få" ställen att ladda sin elbil på. Det de missar är att infrastrukturen för elbilar redan finns färdig hemma hos en själv dvs varenda vanligt eluttag är en "tankstation" för din elbil.

Den andra fråga man ofta får när man nämner att man har en elbil är hur lång tid tar den att ladda? Om ni mot förmodan undrar var den första frågan brukar vara så är det givetvis: hur långt kommer man? På frågan om hur långt det tar att ladda så brukar jag numera svara, typ 30 sekunder. Det är den tiden det tar mig från att gå ur bilen och koppla in sladden till min bil. Att den sedan står några timmar över natten har ju ingen praktiskt betydelse för mig eller hur?

1 kommentar:

  1. Min bror hyrde i 2 år Nissan Leaf och delade hans intryck. För det första är det lönsamt. Bilen är tillgänglig för underhåll, min bror sa att han laddar på jobbet, nära kontoret lägger de 5 avgifter, det finns 220V och 380V. Det är väldigt bekvämt eftersom det är skadligt att alltid ladda med snabba laddningar, det är nödvändigt att byta (laddning kan placeras nära ett kontor, det skulle vara en önskan). Bilen är bekväm, inte så stor som i min Toyota Camry, men optimalt, för min Toyota, förresten köper jag reservdelar från tillförlitliga, beprövade leverantörer som garanterar sina reservdelar som https://www.eurobildelar.se/ På baksidan av Nissan, det är naturligtvis ett mindre utrymme och för långa sträckor, resa inte bekvämt, men den här bilen är inte för långa resor :)
    Med måttlig och kompetent körning kan du köra 180-200 km...

    SvaraRadera