söndag 30 oktober 2016

Surfplattan blir allt!

I mitt förra inlägg på denna bloggen skrev jag några snabba funderingar efter Apples senaste event där de visade sin uppdaterade Macbook Pro med en ny skärm över tangentbordet som ersätter funktionstangenterna kallad Touch bar.

Jag avslutade det inlägget med reflektionen att förut så var den bärbara datorn en andra dator och skulle man göra riktigt arbete med en dator så hade man en stationär. Numera är det inte så för många av oss. Vi har en bärbar som primär dator och surfplatta eller mobil som andra dator.

Det som var intressant med detta eventet var att Apple tydligt försökte visa att även en bärbar MacBook Pro kan användas som en primär dator för proffs som kräver mycket datakraft. Jag vet inte om det är sant eller inte men datorkraften i dagens bärbara datorer räcker till och blir över för oss vanliga användare. Kan man sedan koppla på två stycken 5k skärmar till en bärbar så ser jag inte hur någon professionell användare som redigerar musik inte skulle vara nöjd med datakraften.

Att bärbara blir så kraftfulla att de även räcker till proffsen kanske är skälet till att varken iMacen eller Mac Pro:n fick någon uppdatering på det senaste eventet?

Det som får mig fundera ett varv till är att Apple har skapat en mer kraftfull version av sin Ipad-plattform som de logiskt kallar Ipad Pro. Denna plattformen är riktad mot just de som jobbar professionellt dagligen. Enligt många recensioner så är datakraften på dessa iPad Pro:s bra och räcker till för det mesta inklusive sådana saker som bildbehandling. Adobes olika program finns i olika versioner till plattformen.

Ni som läsare kanske anar vad jag funderar över? Dagens surfplattor och mobiler är i praktiken många andras dator idag. Med Moores lag så kommer dessa att bli alltmer kraftfulla så snart har de datakapaciteten till att även vara vår första dator. Det är egentligen bara två saker som behöver hända, den första är att datakraften blir jämlik eller bättre än dagens bärbara och den andra är att det blir enkelt att koppla in extern skärm och tangentbord/mus till surfplattorna.

Inget av ovanstående bör ta speciellt lång tid så snart skippar vi kanske även den bärbara datorn och kör endast surfplattor eller mobiler. Dessutom tror jag att ytterligare en faktor kommer att driva på utvecklingen åt detta hållet. Surfplattor och mobiler kräver mindre underhåll. De är mycket enklare att hantera i vardagen och generellt krånglar de mindre än en dator. Även om dagens datorer har blivit mycket driftsäkrare så är fortfarande en surfplatta enklare att underhålla.

Mina funderingar går då om dagens surfplattor och mobiler blir för många av oss den primära datorn vad blir då andra datorn? Det som idag är surfplattor och moberil? Klockor eller något helt annat? Det jag vet är att någonstans inne på Apples utvecklingsavdelning så har de prototyper och förslag på vad det kan vara.

1 kommentar: