torsdag 27 oktober 2016

Några funderingar efter apple eventet

Här kommer några snabba tankar på Apples senaste event. Eventet handlade mest om nya MacBook Pros vars största nyhet verkade vara vad man kalla Touchbar som är en skärm som ersätter dagens funktionstangenter. Men det var inte det jag tänkte skriva om utan några andra saker jag tyckte var intressanta tex att Apple börjar sitt event med en film om hur de tillgänglighets anpassar sina produkter. Det handlar inte bara om teknik för Apple. Det handlar om att skapa produkter som frigör människor. Då är det viktigt för dem att alla skall ha samma möjlighet att använda deras produkter.

Det andra var nyheter för Apple-TV. Först Twitter på Apple-TV där man visar hur man kan samtidigt använda Twitters plattform och titta på live-TV. Man visar även en ny app TV som samlar alla dina alla andra appars innehåll på ett enkelt och tydligt sätt. Du behöver inte längre leta bland dina appar för att leta reda på var tv-programmet fanns eller filmen du precis tittade på. Allt finns i en app. Ingen större revolution men det visar hur Apple fortsätter att jobba med plattformar. Man lägger till nya funktioner som denna gången appen TV. Det är lätt att glömma att just Apple alltid tänker långsiktigt och förbättrar sina produkter stegvis.

När det gäller Touchbar på den nya MacBook Pro:n undrar jag lite när den kommer till de stationära iMacarna eller externa tangentbord. Alla de funktioner de visade i olika program kan ju inte vara exklusivt för en modell av Apples datorer eller hur?

Intressant var även att man valde att göra touchpaden så mycket större det måste innebära att folk använder den mycket. Annars ser jag ingen orsak till att man valde göra den så mycket större. Apple kommer antagligen att lansera fler funktioner med den. Det gäller alltså att gå igenom multitouch gesterna igen för fler kommer. ;)

Skärmen de visade i samband med den nya MacBook Pro:n var inte Apples egna utan en från LG med 5k upplösning. Byggd i samarbete med LG. Det jag undrar är om det innebär att Apples egna Cinema Display får dödsstöten? Samt vad innebär det för annan hårdvara som Apple tillverka som tex Airport-stationer?

Slutligen en sista reflektion är att när Apple visade sin första version av en bärbar så var det ofta en andra dator för de flesta av oss. Man hade en stationär som man använde för tungt arbete. Idag är det inte så längre. Får många av oss vanliga användare så är det vår enda dator. Det Apple visade idag var att även proffsen bara kör bärbara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar