torsdag 3 mars 2016

Jag är en cordcutter!

Jag vill först be om ursäkt att jag använder ett engelsk utryck i min rubrik men jag har ännu inte hittat någon svensk motsvarighet till cordcutter. I USA innebär det ett hushåll eller person som inte längre abonnerar på vanliga TV-kanaler. Alltså en person inte köper något TV-paket från Com hem, Viasat, Telia, Boxer osv. Utan när den tittar på TV gör det via olika play tjänster som Netflix, Viaplay, HBO eller Youtube.

Jag och mitt hushåll tillhör alltså denna kategorin sedan en månad tillbaka. Att det är en månad sedan jag slutade använda min TV på det traditionella sättet vet jag för provmånaden på Viaplay gick ut och jag betalade min första avgift. Det som gjorde att jag tog beslutet var den larviga striden mellan Discovery Channel och Bredbandsbolaget. Något jag har skrivit om i ett tidigare inlägg på denna bloggen.

Ni kanske undrar hur det har varit att släppa det gamla sättet att titta på TV och om omställning var svår? Lite förvånande för mig personligen är att det inte har varit svårt alls och förvånansvärt lätt att bli av med traditionell TV. Det kan i och för sig ha att göra med att vi redan tidigare tittade en del på play-tjänster. Vi har haft Apples nyaste ATV i mer än ett halvår och där är vi inte unika på något sätt.

Jag har däremot märkt några förändringar i mitt konsumerande av rörlig bild efter skiftet. Det första är att jag sitter mindre framför den stora skärmen i vardagsrummet.  Ja, TV:n blev snabbt en av många andra skärmar vi konsumerar rörligt material på. TV:ns särställning försvann förvånansvärt snabbt. Inte så att andra skärmar har kompenserat den gamla TV-tiden. Nä, min uppskattning är att den totala skärmtiden har minskat.

Det andra är hur snabbt man vänjer sig av med reklam. Vi konsumerar serier och filmer via olika play-tjänster och INGEN av dem har reklamavbrott. Förutom att det är en befrielse att inte filmen/serien bryts när det är som mest spännande så spar man tid. Ett avsnitt ur en TV-serie som tidigare tog en timme att titta på med reklam. Tar nu vissa fall bara fyrtio minuter.

Det tredje är att man själv bestämmer när man vill titta på programmet/filmen och i vilken takt. Jag kan alltså själv bestämma när det passar mig på kvällen eller dagen att se vad jag vill se samt i vilken takt. Behöver jag gå på toaletten så pausar jag bara och startar det igen när jag vill. Blir jag trött och inte orkar se slut filmen den kvällen så kan jag spara den till nästa dag.

Fjärde är att mitt tittande blir mer målmedvetet. Ingen slötittande som jag tror vi alla har gjort någongång dvs flippar mellan olika kanaler och tittar egentligen inte på något alls. Nu när jag tittar så väljer jag vad jag vill se och hur länge. Vilket innebär att jag oftare stänger av den stora skärmen och inte tittar på något alls istället för att slötitta.

Femte det blir mer filmer. Vi hade redan Netflix samt iTunes. När jag sa upp TV-paketet från Bredbandsbolaget så valde jag att lägga halva av den summan på Viaplay. Nu har jag alltså minst tre olika appar på min Apple-TV där jag lätt kan se filmer. Det blir många olika filmer att välja på. Jag har nog aldrig sett så mycket film de senaste veckorna. Dessutom i och med jag har minst tre olika appar med filmer så kommer det alltid något nytt och intressant att titta på någonstans. En uppmärksam läsare kanske upptäcker att jag skriver minst tre appar. Jag har även SVT-Play och några  appar ytterligare som även de har filmer i sitt utbud.

Slutligen som det ser ut nu så har jag svårt att se hur jag skulle gå tillbaka till det "gamla" sättet att titta på TV. Det nya är mycket smidigare och billigare. Frågan nu är om jag skall våga börja se Breaking Bad eller Game of Thrones. ;). Det lär ju ta ett tag och titta igenom samtliga säsonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar