måndag 15 februari 2016

Det är mobilen stupid

Apple presenterade rätt nyligen sitt resultat för första kvartalet 2016 och det var ett rekordkvartal för dem. Apple har aldrig sålt så många iPhones under ett kvartal (74.8 miljoner). Aktiemarknaden reagerade negativt och det berodde på att Apples-VD Tim Cook nämnde att för första gången tror han att de inte kommer att sälja fler iPhones än föregående kvartal. Fram till nu har faktiskt Apple sålt alltfler iPhones.

Aktiemarknaden och andra sk IT-analytiker verkar för det första aldrig vara nöjda med vad Apple gör och för det andra ständigt förvänta sig att Apple skall komma upp med en ny produkt som blir lika stor som iPhonen. Att skapa ett nytt affärssegment som genererar lika mycket som iPhonen är svårt för att inte säga omöjligt till och med för Apple.

Enligt mig är det ett feltänk från dessa olika analytiker som förväntar sig att Apple skall komma upp med något som är lika stort som iPhone. Apples iPhone har blivit själva navet för kundens digitala närvaro. Det är så lätt att glömma att för inte så länge sedan var vår primära digitala apparat en stationär dator. Något som stod på ett skrivbord i vårt hushåll. Den ersattes sedan med en bärbar dator för att idag vara vår allt närvarande smarta-mobil.

Att vår smarta-mobil är det nav som vårt digitala liv kretsar runt innebär i sin tur att den är den som vi lägger pengarna på. Det är den som vi uppdaterar först. Alla andra produkter och affärer blir satelliter till vårt digitala nav. Det innebär i sin tur att dessa sekundära apparater inte kommer att vara så viktiga för många av oss. Många av oss kommer inte att vilja lägga mycket pengar på något som vi upplever sekundärt. Förvånade många av oss kommer inte vara intresserade av att köpa något till vårt digitala nav. Förutom då skal och annat som pimpar upp vårt nav.

Precis som i vårt solsystem så kommer mesta av massan att finna i centrum dvs de delar av marknaden som stöder mobilen kommer inte att kunna bli lika stora. De kommer alltid att vara mindre en vårt centrum i vårt digitala system.

Enda chansen att någon ny plattform skall växa sig lika stor som en Iphonen är om Apple eller någon annan hittar en ersättare för vår digitala medelpunkt. Just nu har jag åtminstone svårt att se någon konkurrent. Ser ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar