torsdag 10 september 2015

Dagen efter funderingar på Apple Eventet

Igår vid sju tiden svensk tid hade Apple sitt stora event. Till skillnad från andra år verkar det som detta eventet blir det enda på hela hösten. Andra år har Apple haft två event, ett för iPhones och ett för iPads samt OSX. Men som sagt detta året slog man ihop dem. Vilket innebar att OSX eller macar knappt nämndes.

Apple och Tim Cook presenterade det som förväntades och som till stora delar redan hade läckt ut. En ny Iphone med force touch men nu kallad 3D-touch. Givetvis även med snabbare processor, bättre kamera osv. Enda överraskningen var väl live photo som verkar vara anpassad för Instagrams korta videos.

En ny Apple-TV presenterades. Utan några prenumerationstjänster. Enligt många rykten var allt klart för en lansering redan i somras men den sköts upp för att försöka få med ett antal TV-bolag men det verkar alltså som om Apple istället väljer att lansera produkten och på så sätt öka trycket på mediabolagen att hoppa på tåget. Det är för övrigt typiskt Apple att spendera ett antal minuter på att visa vilken energi man har lagt ner på skärmsläckare. Det visar Apples engagemang för detaljer.

Lite överraskande var att Apple valde att lansera sin nya Ipad Pro på samma event. Hade Apple följt den vanliga strategin så hade den fått ett eget event om cirka en månad. Gamla citat från Steve Jobs om att har man en penna så är designen misslyckadi  delas friskt på nätet. Det man oftast glömmer då är att just Steve Jobs inte var rädd för att ändra sig och slakta heliga kor. Även om jag själv aldrig har förstått nödvändigheten med en penna på en iPad så är det ändå rätt intressant hur Apple har jobbat med pennan och lagt till en hel del nya funktioner.

Personligen har jag några reflektioner som inte tagits upp av de flesta recensioner av eventet. En är att Apple vid presentationen av Apple Watchs funktioner verkade lyfta fram hur man kan använda klockan inom sjukhus och hälsokontroller. Intressant att Apple även valde att släppa fram en annan aktör inom sjukvården vid Ipad Pro demon. Det tolkar jag som att Apple ser sjukvården som ett tillväxtområde för sina produkter.

Apple visar även vid två tillfällen under presentationen att man vill ta över mer av användarupplevelsen och minska mellanhändernas inflytande. Det första tillfället var mer subtil. Vid demon av den nya Apple-TV:n så nämnde man att söket görs över alla appar och kanaler. Du kan alltså söka efter en skådespelare, komma till en dialogruta och sedan kan du välja kanal/app. Det innebär ju att för användaren att källan/kanalen blir mindre viktigt. Vilket i sin tur stärker Apple-TV som plattform. Det andra tillfället var nog mer tydligt. Apple kommer att erbjuda Iphone uppgraderingsprogram. Du betalar en fast summa varje månad och kan varje år byta upp din telefon till den senaste. Detta kan väl inte tolkas på något annat sätt än en krigsförklaring mot telebolagens låsta två-årskontrakt. Många av oss tecknar ju sådana avtal för att få en ny mobil relativt billigt. Erbjuder Apple en motsvarande tjänst och som de poängterade i demonstrationen att telefonerna i deras avtal är obundna. Innebär det att telebolagens strypgrepp på abonnenterna radikalt har minskat.

Det var alltså ett väldigt innehållsrikt evenet, mer än vanlig, men samtidigt så visar det hur Apple målmedvetet jobbar på sin långsiktiga plan med att ständigt utveckla sitt ekosystem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar