onsdag 6 maj 2015

Självkörande bilar kommer att förändra mer än vad vi tror

Vi har väl alla följt Google självkörande bil och förvånats över hur väl den fungerar. Nu är inte Google ensamma om att jobba med liknade tekniker. Nästan samtliga de stora biltillverkarna jobbar på sina egna system samt faktiskt några av de större underleverantörerna. Den sista kategorin är nog så viktig för dessa aktörer kommer ju att se till att fler än de stora kommer att ha möjlighet att skapa självkörande bilar.

En del har skrivits om att denna tekniken kommer att förändra vårt sätt att se på bilen som transportmedel. Designen av själva bilen kommer att förändras i och med att ingen behöver styra bilen. Ratten blir ju rätt onödig och en stor vindruta fram osv osv.

Däremot har jag inte sett så många artiklar om att vi som användare kommer att förändra vårt synsätt att se på bilen på ett högre plan. Alltså inte bara på hur en sådan bil ser och vilka funktioner den har. Utan på ett högre plan, ett mer systemnivå.

När bilarna kör sig själva så kommer vi antagligen att allt mindre betrakta dem som statussymboler och privat egendom. Varför skall man ha en egen bil i ett eget garage? När en bil när som helst kan köras fram till din ytterdörr? Vore det inte då betydligt enklare att abonnera på tjänsten personlig transport och inte ha en egen bil? Behovet av parkeringsplatser kommer att minska drastiskt.

Låter detta som science-fiction så skall man ha i åtanken att utmanare till dagens taxitjänster Uber. Redan idag investerar en hel del pengar i självstyrande bilar. De ser att de chaufförer de idag anlitar kommer att ersättas av självkörande bilar. Uber ser sig alltså inte bara som en konkurrent till dagens Taxi rörelser utan siktar på att ersätta våra egna bilar!

Tänk om de har rätt och den dagen självkörande bilar blir vardagsmat så kommer vårt sätt att se på inte bil körande att förändras utan även på själva ägandet. Detta kommer givetvis även att innebära förändringar i hela systemet runt bilar såsom infrastruktur, arkitektur, stadsplanering osv osv.

Det kan bli riktigt spännande eller hur?!

2 kommentarer:

 1. Visst är det rätt tänkt!
  Vi håller redan idag på att avskaffa vår bil!
  I varje fall rent tankemässigt! medlem i elbilspool.
  Att ha tillgång till är mer betydelsefullt än att äga!
  Det säger iallafall min Hustru! Och hon har ju rätt! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med medlemskapet och hör gärna av dig igen när ni kommit längre i era tankar.

   Radera