måndag 23 februari 2015

Apple Car, tror inte det.

Nätet verkar har exploderat om rykten att Apple skall göra en bil. Allt började med ett artikel publicerad på Wall Street Journal om att Apple hade ett fram tills dess hemligt projekt vars syfte var att skapa en bil gjord av Apple. Företaget skulle ha över hundra anställda som bara pysslade med det projektet. Därefter har det skrivits många artiklar om projektet och nu verkar många vara säkra på att att projektet kommer resulterar i en bil från Apple. Det finns visst till och med namn för projektet internt på Apple -Titan - skall det visst heta.

Som ni antagligen redan anar är jag tveksam till hela iden att Apple konstruerar och kommer att lansera en bil. Det finns alldeles för många skäl att de inte skulle göra något sådant.  

Först det finns folk på Apple som jobbar med bilrelaterade projekt. Apple lanserade för ett år sedan Car Play som är ett sätt för bilar att prata med Apples prylar på ett enkelt sätt. Ett antal biltillverkare håller först nu på att lansera bilar med denna teknologin. Car Play som plattform stämmer väl överens med Apples filosofi att öka sitt ekosystem genom att skapa plattformar där andra företag kan interagera på ett enkelt sätt med deras prylar. Vi har sett det med Airplay som var och var annan TV idag har stöd för eller Homekit som gör det möjligt för elektroniska saker i ditt hus att prata med Apples prylar. För att inte tala om Apple Pay som antagligen kommer att bli en av de viktigaste för Apple.

Car play skall ses i samma ljus. Det är en plattform skapad för att öka Apples ekosystem i ett område som de inte funnits tidigare. Antagligen är det så att Apple ser denna plattform som allt viktigare nu när våra bilar blir alltmer uppkopplade. Det är då helt naturligt att Apple anställer folk inom denna sektorn för att kunna utveckla sin plattform. Lika naturligt är det då att Apple anställer personer som har mer generella kunskaper om bilar. Det är ju viktigt för Apple att kunna så mycket som möjligt om bilar eller plattformen som de ser den. Allt för att kunna möta efterfrågan och det som Apple gör bäst, revolutionera den.

Ett annat "bevis" som har lyfts fram är att Apple har kört runt ett antal minivans i några större städer i USA och Kanada. Dessa bilar har några tagits som bevis på att Apple inte bara håller på att bygga en bil utan den kommer även att vara självkörande. Det har emellertid visat sig att de kameror som sitter på dessa bilar sitter på fel ställen om bilen skall bli självkörande. De sitter däremot helt korrekt om de skall fota sin omgivning för Apples kartor. Det mest sannolika är att alltså att dessa bilar kartlägger gator i USA för de kartor som finns i Apples prylar. Vi kanske snart dem även i Sverige?

Ett annat skäl som talar emot att Apple håller på att bygga en bil är något så enkelt som att den produkten inte ryms i en Apple Store. Samtliga prylar som Apple säljer idag säljs i dessa affärer eller hos utvalda återförsäljare. Apple har inga lokaler för att sälja bilar. Att skapa ett sådant nät av lokaler är inte det lättaste. Vilket har blivit väldigt tydligt för Tesla i USA. De har fått kämpa med näbbar och klor i många stater för att få sälja sina bilar utan återförsäljare. Att Apple vill ge sig i en motsvarande strid är inte så sannolikt. Dessutom måste man bygga upp en serviceorganisation. Bilar skall ju ha service och de går isönder. Inget av detta har Apple.

Även om Apple på något hittade en väg framåt så finns det ytterligare skäl som talar emot. Ett är att Apple säljer prylar som vi byter vart tredje, fjärde år. De säljer datorer, Ipads och iPhones inga av dessa har man fem år eller längre. Alltså uppgraderingscykeln är får lång när det gäller en bil eller för den delen en Apple-TV. 

Slutligen så har jag sparat kanske de tyngsta skälet till sist och jag är lite förvånad varför ingen har ställt denna frågan? Om nu Apple skulle tillverkare en bil och då en elbil som de flesta verkar förutsätta? Vart skulle de få tag på alla de batterier som krävs? Tesla som har sålt över 50 000 av sin Model S köper upp nästan hälften av alla lithium batterier i världen. Tesla bygger en fabrik i Nevadas öken för fem miljarder dollar för att de skall vara möjligt att lansera deras egen kommande volymmodell. Även om inte Apple har så stora ambitioner så kvarstår frågan: vart skall de få tag i sina batterier till sin egna bilar?

Alltså Apple kommer inte att bygga en bil av ovanstående skäl och flera andra som jag inte tagit upp här. De kommer däremot att satsa alltmer på sin plattform i bilen Car Play för man ser hur den miljön blir alltmer viktigt för oss som konsumenter samt att det finns möjlighet för stora förändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar