söndag 23 februari 2014

Troll blir vi allihopa?

När webben var ny dvs för länge, länge sedan. Ni vet runt 1994-1995. Då pratades det mycket om vilken fantastiskt kraft som denna nya plattform skulle kunna bli. Tänk när alla vi var uppkopplade och vem som helst kunde säga vad de tyckte. Det skulle inte finnas någon stor grindvakt i form av stormedia som skulle vara en flaskhals i diskussionen. Alla skulle kunna diskutera fritt och vi alla skulle bli klokare av denna öppna diskussion.

Nu vet vi att verkligheten inte blev sådan och jag är den första att beklaga detta. Jag var en av de då 1994-95 som trodde på något sätt att med öppna diskussioner så skulle vi alla bli klokare och vi skulle ha ett bättre debattklimat.

Istället har det nästan blivit tvärtom. Läser man kommentarer på Youtube, den lokala tidningen eller en stor tidning som Aftonbladet så blir man förskräckt över tonen på inläggen. Det framförs åsikter som i andra medier hade blivit lagförda som ärekränkning eller hets mot folkgrupp. Att dessa åsikter har funnits bland folk är kanske inget nytt. Det som jag tycker är nytt är hur lite man lyssnar på varandra och resonerar med varandra. Väldigt sällan har man en diskussion där argument prövas och diskuteras. Istället så kastar man skit på varandra. Tycker att motparten är dum med olika adjektiv.

Hur kan det ha blivit så och hur påverkar det mig som person? Är frågor som jag har ställt mig själv alltmer på sistone. Kan man fortsätta vara en normal personer som diskuterar på ett hövligt sätt när motparten ständigt beter sig som ett troll och bara är utefter att provocera och dessutom har ingen som helst ambition av att stödja sin åsikt med fakta? Eller är vi alla dömda av att sjunka ner till samma nivå som dessa troll?

Jag ställer frågan för jag känner själv ibland att det blir svårare att inte sjunka ner till deras nivå. Ungefär som vi alla som har tonårsbarn får anstränga oss att inte bete sig som den när man försöker få dem att göra som om man kommit överens om tidigare. Det är inte lätt och jag har alltid i bakhuvudet Godwin's lag som säger att alla diskussioner på nätet för eller senare slutar med att en anklagas för att vara Nazist.

Det kanske är dags för en utökning av den Godwins lag som säger att ju mer ett samhälle blir digitalt desto färre sakliga diskussioner? Eller vad tror ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar