lördag 2 mars 2013

Näthatet är ditt problem!

Det var väl inte många i bland oss som missade att TV-programmet Uppdrag Granskning vigde ett av sin program till näthat. I programmet så fick några tjejer berätta hur de hade blivit utsatta för hot av många gånger anonyma män. Efter programmet kom den förväntande stormen av kommentarer på Facebook och artiklar skrevs på stora tidningars webbplatser.

Själv blev jag lite överraskad över alla de reaktioner som dök upp bland mina vänner på Facebook. Att tonen på Facebook och tidningarnas kommentatorsfält kan vara hård och ibland direkt obehaglig borde väl alla känna till vid detta laget? Det blir ju pinsamt tydligt efter bara några minuters surfande. Däremot undrar jag fortfarande varför inte framförallt de stora tidningarna tar tag i denna frågan och tydligare styr upp sina kommentatorsfält. Det kan ju knappast stärka deras varumärke och trovärdighet som nyhetsorganisation att folk beter som svin på deras webbplats? Men det är en helt annan diskussion och ett annat inlägg.

Upprördheten och alla kommentarer om att vi måste göra något åt detta tog nästan över ens logg under några dagar på Facebook och andra sighter men inte bara där. Det var nog många av oss som även diskuterade det runt fikabordet på jobbet. 

När dessa diskussioner pågick blev jag inte så populär alltid. Jag påpekade nämligen två saker, det första är att detta är väl inget nytt? Denna frågan har diskuterats rätt mycket på olika ställen rätt länge. Men det var när jag tog upp mitt andra påpekande som stämningen alltför ofta blev tyst. Det jag påpekade var nämligen att det går inte att lagstifta bort dessa kommentarer. Det går visserligen att stänga och plocka bort det värsta men dessa människor som skriver dessa hemska saker kommer att finnas kvar. De kommer att fortsätta så länge vi andra tillåter dem att göra det. Alltså så länge vi andra låter de ta över olika forum med sina hatiska kommentarer så lär de fortsätta. Det är inte förrän alla vi andra svarar dem och säger ifrån som de kommer att sluta.

Därav titeln på detta inlogg. Skall vi få stopp på näthetet och de hemska kommentarer som framförallt tjejer får på nätet så är det mitt och ditt ansvar. Det är ingen annan som kan stoppa det.

Min fråga till er som läsare vad har du då gjort sedan reportaget sänts? Har du stämt i bäcken någongång på nätet och sagt det du skriver är inte OK?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar