söndag 21 oktober 2012

Den stora skärmen stannar ett tag till

Jag lovade för ett bra tag sedan att jag skulle skriva något om hur den stora skärmen som har varit i centrum för många familjers hemmaliv håller på att förändras. En del saker har kommit emellan samt att jag faktiskt har tappat lite inspiration. Ett sätt att öka den för mig är att ni som läsare hör av er till mig antingen direkt eller via kommentarerna här på bloggen eller i de lokal medier som detta inlägg publiceras. ;)

Hur som helst hur vi använder den stora skärmen i våra hem håller på att förändras. Det är temat för detta inlägg på bloggen. Detta ämne har många skrivit om innan mig och förklarat på ett bra sätt. Jag tycker emellertid att många har fokuserat mer på olika tjänster som t.ex Netflix och vad det kommer att innebära för TV-tittandet. Visst jag håller på med de som har skrivit om dessa tjänster attde kommer att bi allt viktigare och alltfler av oss kommer att använda dem. Vi kommer som många har skrivit förut att alltmer titta på TV när vi själva vill och inte styras av TV-tablån. Det vet ju till och med TV-bolagen själva. Är ju därför de satsar alltmer på live-TV som måste upplevas i realtid som ett motdrag mot dessa tjänster.

En kort händelse som rör mina barn fick mig att fundera om att det kanske inte är så enkelt. Vi provar Netflix nu en månad. Har bara gott att säga om tjänsten. Den funkar bra på det Playstation 3 som vi har under TV:n. Finns ett bra utbud av både filmer och TV-program. Inte minst för barn. Enda kritiken är väl att mycket av materialet är lite gammalt men jag hoppas att man kommer att rätta till det relativt snart.

Händelsen jag som fick mig att fundera var när en av mina äldre döttrar satte sig ner en morgon vid TV:n. Dagen innan hade jag introducerat Netflix till dem och det tyckte den vara jättebra. De hade tittat på flera program tillsammans och verkade nöjda med utbudet. Morgonen efter däremot så satte samma dottern inte på Netflix utan slog bara TV:n och tittade på vanliga program.

Visst man kan argumentera att hon ännu inte vant sig vad Netflix kan erbjuda och kanske rent av hade glömt att vi hade den. Man kan även påpeka att senare på dagen tittade hon på flera filmer på samma tjänst när hon var hemma från skolan. Men ändå, när hon bara satte sig ner vid TV:n så valde hon inte Netflix utan hellre den vanliga TV-tablån. Det jag ser då är ett högst mänskligt beteende dvs vi gör det som är enklast. TV:n för de flesta av oss är avkoppling. Vi sätter oss ner och vill bli underhållna. Vi orkar inte då att tvingas välja bland tusentals filmer och program. Vi vill bara ha något serverat.

Det måste innebär att Netflix och liknande tjänster inte kommer att vara de vanliga TV-bolagens största konkurrent. Istället skall de som levererar innehåll som vi väljer aktivt vara rädda med andra ord video-uthyrarna och biograferna kommer att få känna av dessa tjänsters framväxt. Det är när vi själva aktivt söker en upplevelse som vi väljer Netflix och liknande tjänster. Inte annars för då vill vi bara sätta oss ner och blir underhållna samt kanske gnälla lite på utbudet av innehåll. ;)

Det är den ena av de två trenden jag ser som kommer att förändra vår relation till den stora skärmen i vårt vardagsrum. Den andra trenden kommer i nästa inlägg på denna bloggen.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera