söndag 13 november 2011

Fler är inte bättre!

Jag lyssnar rätt ofta på en podcast som heter This Week in Google. Podcasten handlar inte bara om vad Google hittar på utan pratar om molntjänster överlag. Leo Laporte som driver den och andra podcasts har en intressant historia. Han var med om att driva en TV-kanal som riktade sig mot teknikintresserade för tjugo år sedan. Den publiken var inte tillräckligt stor för att bära en TV-kanal. Det han märkte däremot var att det fanns en publik som var väldigt trogen. Det var då han "startade" en TV-kanal men bara via Internet. Nu tio år senare så har han skapat ett mindre TV-bolag med tjugo olika program.

Hur som helst i en av alla dessa TWIG podcasts så var grundaren av Metafilter Matt Haughey med i programmet som en bisittare. Han nämnde då att hans tjänst Metafilter hade något mellan 10-12 000 medlemmar och han ville inte vara större än så. Det var nämligen lagom stort så att det alltid var någon som kunde svara på en fråga men inte större än att all kände till all på något sätt. Blev hans tjänst större så var han rädd att den skulle bli alltför opersonlig. Leo Laporte hade samma inställning men då gällde det hans egna TV-bolag. Han vill inte heller att det skulle bli mycket större. Då riskerade han att tappa den publiken han vill nå dvs oss teknikintresserade.

Jag tycker det är intressant att dessa två personer kommer fram till liknande slutsatser att mer är inte bättre. Det talar ju emot mycket av den gängse normen där man alltid försöker nå så många som möjligt. Det är ju så man kan ta ut högre intäkter via annonsörer. Att istället då säga att jag nöjer mig med den publiken jag har och kommer inte jaga fler tittare/lyssnare visar på ett annat sätt att tänka. Ett synsätt som jag tror kommer att öka. Dels på grund av vi alla vill vara unika och vill följaktligen ha unika nyheter och dels att själva tekniken blir allt billigare att skapa och distribuera ut information. Det sista gör det ju möjligt att sådana som Leo Laporte att starta TV-kanaler för allt smalare lyssnargrupper och tjäna pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar