onsdag 5 oktober 2011

iPhonen är inte för er!

Igår hade Apple ett event där man lanserade en ny version av sin bästsäljande Iphone 4. Även om innanmätet var helt nytt så var utsidan identiskt med den äldre versionen. Logiskt sätt så benämnde Apple denna nya version för 4S och inte iPhone 5.

Lite förbryllad och fascinerad läser jag om hur många är besvikna på att Apple inte lanserade en iPhone 5. Apple själva har ju inte antytt att det kommer en helt ny version. Det är ju kända för att inte säga något alls om vilka produkter de kommer att lansera. Dessutom så följer lanseringen igår ett känt mönster från Apple. De uppdaterade ju iPhone 3G till 3GS precis som man gör nu med iPhone 4 till 4S.

Många förståsigpåare dödförklarar nu Apples nya version av Iphone. De skriver att nu har alla andra tillverkare ett gyllene tillfälle att konkurrera ut Apple på denna arenan. Samsung och andra kommer med telefoner snart som kommer att många fler funktioner än Apples. Då har man glömt eller förträngt hur mycket kritik den första versionen av iPhonen fick för att den inte hade 3G, att kameran var så dålig osv osv. Inte heller då var försäljningsargumentet mängden nya funktioner från Apple.

Apples filosofi har aldrig varit att lasta sina produkter med massor med funktioner. Det har heller aldrig varit ett självändamål för dem att vara först med nya tekniska funktioner. Apples hela filosofi handlar istället om "less is more" dvs skala bort allt onödigt. Gör det istället så enkelt det bara går att använda de funktioner som finns i telefonen. Därefter lägger man på nya funktioner!

Ett sådant synsätt kolliderar med oss early adopters och teknikintresserade. Många av oss älskar nya funktioner. Vi vill prova dem. Vi vill känna att vi ligger i den tekniska framkanten. Vi stor ut med att allt inte fungerar som det skall alltid. Bara vi får köra alla nya häftiga funktioner!

Den vanliga användare däremot vill bara ha en telefon som funkar. De bryr sig inte om telefonen kör 3G, LTE eller WIMAX. De struntar fullständigt i vilken processor som sitter i telefonen eller hur mycket internminne den har. De vill bara ha en telefon som fungerar. En telefon som de förstår. En som de kan använda utan att känna sig dum.

iPhone 4S är byggd för dessa vanliga användare. Apple har medvetet valt att lyssna på dem och valt att möta den gruppens behov. Inte den betydligt mindre men mer högljudda gruppen teknikintresserade. iPhone 4S är inte byggda för er!

2 kommentarer:

  1. Jag blev mest besviken för att jag verkligen ogillar formen på 4:an, hoppades på att de skulle inse hur idiotiskt det är med glas på baksidan och en kantig form som är oskön i fickan, svår att plocka upp från bordet mm. Älskar min 3GS och i värsta fall får det bli en ny sådan nu. Min nuvarande är trasig, knappar glappar och on/off har slutat att funka hel efter en vurpa i ett krondike.

    Apple har ju faktiskt bara uppgraderat enligt S-principen 1 gång. Så det var väl inte helt självklart att de skulle göra så nu oxå? Själv anande jag att det skulle bli en 4S men blev ändå besviken när det visade sig stämma. Så trots att jag är en teknik freak och early adopter så var det inte innehållet som gjorde mig besviken.

    SvaraRadera
  2. Själv kommer jag att köpa den nya 4S. Även jag kör en 3GS. Är övertygad om att jag blir supernöjd med den.

    SvaraRadera