lördag 17 september 2011

Trött Early Adopter?

Bland mina vänner är känd som den som alltid provar nya grejer. Visserligen är jag inte så snabb som Joakim Jardenberg som verkar ha provat tjänster innan de flesta av oss hört talas om den. Hur som helst så dyker det upp en ny tjänst så förväntar man i min omgivning att jag har provat den och inte minst att jag skall ha en åsikt om den. Till en viss del så uppfyller jag deras förväntningar. Jag har nog provat fler tjänster än vad jag kan komma ihåg. De flesta av dem har jag varit inne en gång och sett hur det har fungerat för att sedan glömma bort dem.

Det senaste halvåret så har däremot min lust att prova nya tjänster avtagit. Jag har försökt att använda Tumblr som är den nya hippa blogg-plattformen men den har inte lyckats engagera mig. Det kan kanske förklaras att jag tycker denna tjänsten är tillräckligt bra och fyller min behov. Det som verkligen fick mig att fundera över min minskande entusiasm är de gånger jag försökt ta till mig Google+ som är den nya socialatjänsten från Google som alla pratar om. Hur jag än försöker så kan jag inte känna någon alls lust att använda tjänsten och det trots att diskussionen samt inlägg håller en hög kvalité. Det är alltså en plattform där många smarta människor med intressanta åsikter finns och väldigt intressanta diskussioner förs. Allt borde tala för att jag skulle använda tjänsten dagligen men så har det inte blivit. Jag är därinne alltmer sällan.

Frågan jag har ställt mig och kanske ni som läsare även funderar över är: håller gubben på att bli gammal? Är väl så att ju äldre man blir desto trögare blir man. Tröskeln att prova nytt höjs väl med åldern. Man håller sig till det som känns bekant och tryggt.

Det kan mycket väl vara så eller så är det så enkelt som att dygnet har 24 timmar och de timmarna är fyllda med alla andra Internet-tjänster. Jag bloggar ju här och på ett ställe till, Twittrar, Facebookar, läser massor med nyheter i Google Reader och sist men inte minst det skickas en del mejl oxå. Det finns alltså inte mer plats för att vara aktiv på ännu en tjänst. Oavsett hur intressant den är.

Kan det vara så att vi alla börjar bli mätta på tjänster? Dygnet har inte mer än 24 timmar och det blir allt svårare att lägga till ännu en tjänst som vi skall engagera oss i? Det räcker inte längre bara att vara en ball tjänst. Den nya tjänsten måste vara mycket bättre än de som finns idag för att vi skall använda den. OM den inte är det så kommer den att sakta men säkert att försvinna såsom Google+ verkar göra för de flesta av oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar