torsdag 14 juli 2011

iPhone mer än bara en telefon


Våra kära mobiltelefon har gott från att bara just vara en telefon till att bli något mycket mer.Det är ett faktum som många av oss har insett för länge sedan. Förändringen började några år sedan med att folk började SMS:a mellan varandra och att armbandsklockan snart fick sin ersättare. Numera gör vi ju som bekant mycket mer med dagens mobiler; vi mejlar, surfar, chattar, twittrar, bloggar, tar bilder, filmar, fixar bankärenden, lämnar deklarationer osv osv. Listan kan göras nästan hur lång som helst. Vår mobil har blivit vårt livs schweizerkniv som vi har svårt att vara utan.

Våra mobiler och då speciellt vår iPhone håller nog på att bli något mer än bara en apparat i vårt liv. Den verkar vara på väg att bli en förlängning av oss själva. För mig blev  det väldigt tydligt när en arbetskamrat skrattade åt mig för ett tag sedan. Upprinnelsen var följande; en annan arbetskamrat tänkte byta mobil och frågade mig då vilken jag tyckte han skulle välja? Då kom första skrattet från min arbetskamrat men inte det som är poängen i historien. Hon visste nämligen mycket väl vad svaret skulle bli från mig:
- Klart du skal välja en iPhone!
Den mobilbytande arbetskamraten frågade då om han kunde titta på min iPhone för att få en uppfattningen om vad som gjorde just en iPhone så bra? Det var då som poängen och det stora skrattet från min första arbetskamrat kom. Jag tvekade nämligen. Det var inte så att jag bara skickade över min egen iPhone så att han kunde titta på den. Jag funderade i några sekunder innan jag lämnade ifrån mig den. Under tiden skrattade min första arbetskamrat högt och ljudligt. Mellan skratten nämnde hon att hennes man var likadan som mig dvs han lämnade motvilligt ifrån sig sin.

När hon hade slutat skrattat och torkat bort tårarna frågade hon varför vi iPhone ägare var så motvilliga att låna ut vår mobil. Just då hade jag inget bra svar. Nu efter ett tag inser jag att skälen är nog flera, det första är att bara det faktum att jag använder mina egna fingrar för att styra den gör att gränsen mellan mig och apparaten blir tunnare. Den kommer på något sätt närmare mig. Det andra skälet är nog så enkelt som att med alla dessa appar och inställningar så blir varje iPhone unik. Jag som användare kan ju modifiera den så att den blir precis som jag vill ha den. Dessa två skäl tillsammans gör nog att jag som användare ser den mer än bara en telefon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar