måndag 25 juli 2011

Google+ - är inte antalet användare som är viktigt

Jag skrev för ett tag sedan några snabba tankar om hur jag uppfattade Google+. I det inlägget var jag övertygad om att skall tjänsten på något sätt bli en framgång så måste antalet användare ökar snabbt. Sociala tjänster måste ju just vara social. Använder inga av dina kompisar tjänsten så kommer inte du heller att använda den.

Nu visar det sig att att antalet använder av Google+ ökar snabbt. Enligt vissa källor som Gigaom så nådde man tio miljoner användare på bara 16 dagar. Det skall jämföras med t.ex Facebook som behövde 852 dagar att nå samma antal användare. Det ryktas redan om att tjänsten har över 20 miljoner användare.

Följaktligen är det många som redan nu säger att Google+ är en framgång och kommer att sätta press på de andra sociala tjänsterna som Facebook och Twitter. Själv är jag inte så säker. Sociala tjänster handlar inte bara om antalet användare. Ännu viktigare är hur vi använder dessa tjänster. Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, tyckte själv att det inte var så intressant att tjänsten som han grundade numera har 750 miljoner användare. Det som verkligen är intressant och viktigt är vad man gör på Facebook.

Visst är det bra att antalet användare har ökat så snabbt men det är ännu inte ett kvitto på att Google+ är en framgång. Min avslutning från mitt förra inlägg om Google+ gäller fortfarande;

Det som kommer att bli avgörande om Google+ kommer att flyga eller krascha blir de närmaste veckorna. Det är då tjänsten skall gå från att vara något nytt och ballt till att bli en del av ens liv. Ungefär som när folk börjar träna på gym. Den första vecka är det bara kul att gå dit. Det är efter några veckor som det krävs mer av en. Det är då man måste förändra sina vanor och det är då många slutar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar