torsdag 21 juli 2011

Apples resultat och vad tidningarna missade

Att det går bra för Apple är det väl ingen som har missat. Många tidningar och webbplatser skrev om hur bra Apples senaste kvartal var. Att de var världens andra högst värderade företag efter Exxon. Att deras omsättningen var rekordstor osv osv.

Samtliga nyhetskällor som jag har läst missade däremot en viktig sak och som antagligen kommer att förändra hela datormarknaden. Apple sålde 9.25 miljoner iPads och de kunde ha sålt fler. Problemet har varit sedan lanseringen för ett och halvt år sedan att de inte har kunna tillverka dem snabbt nog. Efterfrågan har varit större en tillgången. Det är inte förrän de sista veckorna som man som kund kan få en iPad inom några dagar.

Även om siffran 9.25 miljoner är en imponerande speciellt med tanke på att produkten är så ny och skapade ett helt ny marknad så det inte själva siffran som gjorde att jag hajade till. Utan istället är det när man jämför iPad försäljningen mot samtliga sålda datorer i världen. Enligt beräkningar från IDC såldes det 84.4 miljoner dator i världen det senaste kvartalet. Det innebär alltså att iPaden och Apple redan har tagit 11% av datormarknaden! Eller om du bryter ut iPad och ser det som ett eget företag så skulle det vara världens fjärde största dataföretag!

Datamarknaden håller fullständigt på att förändras i grunden. PC:n är inte kung längre. Den plattformen håller på att snabbt bli irrelevant. Den nya kungen är Apple och dess iPad som kommer att ta en allt större del av marknaden den närmaste åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar