lördag 16 april 2011

iPad nästan en dator

Jag har nu skrivit två inlägg om iPaden för mig har det handlat om att lära mig ett nytt digitalt verktyg. Ett verktyg som har tvingat mig tänka om och att se den digitala världen på ett nytt sätt. Joakim Jardenberg har rätt när han säger att man måste använda en iPad under en tid för att riktigt förstå den. Det tar helt enkelt längre tid att inse hur man kan använda den. Det är ju en ny plattform mellan iPhone och den bärbara datorn, precis som Jobs sa vid lanseringen för ungefär ett år sedan.

Många av oss undrade vid lanseringen om man skulle kunna göra något bra av den? Men redan nu efter knappt ett år så finns det bra program eller appar som det heter på plattformen. En av de bästa är twitter-klienten Echofon som jag tycker är det bästa sättet att uppleva Twitter på oavsett plattform och program. Stora delar av den "vanliga" webben fungerar också bra eller mycket bra. Apple har ju från början en bra webb-läsare i sin Safari och den fungerar mycket bra på iPaden. Jag instämmer alltså med Jobs när han påstår att iPad är det bästa sättet att uppleva Internet på.

Upplevelsen har blivit ännu bättre med version två av iPaden. Den känns mer fullvuxen och framförallt snabbare. Inga mer långa väntetider när man laddar sidor. Inte ens Aftonbladets hemsida känns speciellt trög.

Om skillnaden mellan version ett och version två av iPaden är så stor så kan det faktiskt vara så att inom en snar framtid kan iPaden ersätta den vanliga PC:n för oss vanliga användare. Dagens modell av iPad är ju bara version två och redan är den väldigt nära att kunna göra allt som en vanlig PC kan. Tänk då hur version fyra eller fem ser ut? Det kombinerat med att sådana stora mjukvaruföretag som Adobe börjar göra program för plattformen innebär att plattformen blir alltmer användbar för uppgifter som vi idag gör med PC:n. Men iPaden kommer inte bara att ersätta dagens PC utan även hitta nya funktioner som vi inte kan se idag. Det skall bli intressant att se vad de kommer att vara!

3 kommentarer:

  1. tror nog mer att paddan är en fluga. Inom en snar framtid blir det bara mobilder och laptopar

    SvaraRadera
  2. Inte mobilder utan mobiltelefoner

    SvaraRadera
  3. Även jag var skeptiskt till den i början men efter att ha provat en vecka först och ha en på riktigt en vecka ytterligare så håller jag inte med dig. Det är en ny plattform som håller påmatt hitta sin form.

    SvaraRadera