lördag 23 april 2011

Google Apps - en väl bevarad hemlighet!

Google har många olika tjänster. Den mest kända förutom själva sökmaskinen är nog deras e-posttjänst Gmail. Något många inte verkar känna till är att när man skaffar sig ett Gmail-konto så får man även tillgång till andra tjänster från Google. En av dem har jag skrivit om, här i bloggen förut och det är deras Office på nätet Google Documents men det finns några till som t.ex Google Calendar, bild-tjänsten Picasa, Rss-läsare Google Reader, webbside verktyget Sites, diskussionsgrupp verktyget Google Groups och slutligen blogg-verktyget Blogger som denna bloggen ligger på. Alla dessa får man kostnadsfritt när man väl har registrerat sig för e-posttjänsten.

Det finns även en mer företagsinriktad tjänst som påminner om de jag har räknat upp men med en viktig skillnad. Denna tjänsten som Google kallar Google Apps kan du ha ditt eget domännamn istället för googles gmail.com. Det är något jag har för mitt företag Lindholm & Co. När ni lägger ett mejl till mig på lindholmco.se så hamnar den i Googles servrar och det helt kostnadsfritt. Dessutom så ingår samtliga andra tjänster från Google precis som till vanliga konsumenter dvs kalendrar som kan delas mellan medarbetare, Office på nätet du behöver alltså inte köpa en dyra Office-paket eller du kan t.o.m lägga ditt företags webb med hjälp av Google Apps.

Samtliga dessa tjänster är som sagt gratis om man är en skola, ideell förening eller litet företag. Det går att köpa till ett mer professionellt företagspaket där man betalar 40€ per användare. Då får man större utrymme för sin mejl 25 GB, garanteras 99,9 % driftsäkerhet samt möjligheter att skapa kalendrar för mötesrum eller video-kanoner.

Men det finns fler tjänster än Googles på denna plattformen. Google har nämligen tagit inspiration från Apple och dess App-store. Google har skapat sin Google Apps Marketplace. Där det finns alltså möjlighet att bygga ut Google Apps med mängder av tjänster som CRM-system, nyhetsbrev, bildredigering på nätet, projektverktyg osv osv. Många av dessa verktygen är även de gratis. Alla dessa tjänster når du via ditt inlogg på Google Apps!

Varför skriver jag om detta och t.o.m påstår att tjänsten kanske är en av Googles bäst bevarade hemligheter? Jo. för att jag alltför ofta träffar företag och skolor som betalar dyrt för e-posttjänster som är betydligt sämre och inte innehåller de andra tjänsterna som Google Apps eller dess Marketplace erbjuder. Jag är övertygad om att hade de känt till hur smidiga och bra Google Apps är så hade de bytt direkt. Prova själv och se hur bra dessa verktygen är för ert företag, skola eller förening!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar