söndag 27 februari 2011

iPaden visar vägen?

Apples iPad har visat sig vara en stor framgång för företaget. Under de tre första kvartalen sålde Apple nästan femton miljoner iPads och man räknar med att sälja 40 miljoner under 2011. Det var ingen av oss som trodde att vi konsumenter så snabbt skulle ta till sig en helt ny kategori plattform för vårt data-användande så snabbt.

Steve Jobs och Apple verkar ha hittat en ny segment av marknaden som ingen såg, igen. Företaget har ju två gånger de senaste tio åren skapar nya marknaden. Första gången var ju när man förändrade hela MP3-spelar marknaden med sin iPod. Den andra gången var när man lanserade iPhone och i ett slag förändrade vår syn på mobiltelefonen.

Nu verkar det som om man är på väg att för en tredje gång inom en tio års period förändra hur vi ser på datorer och dataanvändande, men jag tror att det stora paradigmskiftet inte handlar om själva hårdvaran. Även om plattformen som sådan kommer att bli en viktig del av Apples intäkter.

Jag tror att det stora paradigmskiftet har kommit smygande först med iPhone och senare med iPaden för att nu börja slå igenom med nästa version av OSX. Nästa version som än så länge kallas för Lion marknadsför Apple själv som "The Power of OSX. The Magic of iPad".

Framtidens gränssnitt för våra PC kommer alltså att influeras av hur våra mobiler och iPads ser ut inte tvärtom som det har varit förut. Innan iPhone och iPads försökte de flesta tillverkare föra över datorns gränssnitt till den lilla skärmen på en mobiltelefon. Resultatet var ju aldrig direkt lysande. Apple lyckades med sin iPhone för första gången göra ett gränssnitt på en avancerad mobiltelefon så enkel att alla kunde använda samtliga funktioner. Bara det var revolutionerande! Steve Jobs och Apple såg då att det fanns en marknad för en enkel dator som kunde använda samma gränssnitt. En enkel men tillräckligt kraftfull dator som klarar det mesta vi gör till vardags.

Det är nog just denna enkelhet som har gjort att iPaden har blivit en sådan succé. Majoriteten av oss vill bara ha en dator som fungerar. Vi är inte intresserade av ständiga uppdateringar, krascher eller oro för virus. Vi vill att datorn, precis som TV:n, bara skall funka. Att dagens datorer inte alls känns så kan nog de flesta hålla med om och det är något som Apple nu har insett.

Att även göra dagens PC så enkel att använda som en iPad eller en iPhone är vad Apple har insett och resan verkar börjar med nästa version av OSX. Apple har redan innan man släppt nästa version av OSX börjat resan med att föra över iPhones och iPads App Store till datorn. Den förändringen verkar redan efter en månad att ha blivit en framgång. Nästa steg är att förenkla gränssnittet så att vår dator blir lika enkel att använda som en iPad.

Vi har många, många gånger sett olika avancerade förslag på hur framtida gränssnitt till våra datorer kan komma att se ut. Alltför ofta har det handlat om mer eller mindre avancerade 3D-gränssnitt. Jag tycker mig se i Apples nya version av OSX en annan väg. Framtidens gränssnitt kanske handlar istället om enkla men tydliga ikoner och ett tydligt sätt att hantera programmen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar