tisdag 1 februari 2011

Hur fungerar nya Google Docs?

Det går snabbt i internetvärlden ibland väldigt snabbt. Jag såg igår på Google egna blogg om google Docs att de skulle presentera ett nytt gränssnitt för tjänsten. När jag imorse öppnade tjänsten så fanns det redan där!

Min första reaktion var förvirring! Vart har mapparna tagit vägen och varför syns helt plötsligt alla mina dokument? Sedan insåg jag att det var ju samman gränssnitt som i Gmails webbgränssnit! Exempelvis har man inte längre mappar utan etiketter, precis som i Gmail. Skillnaden kanske först inte upplevs som stor men det finns en stor finess med etiketter. Man kan nämligen sätta olika etiketter på samma dokument. Det innebär först att du som användare kan sortera dokument på flera olika sätt. Den andra finessen som jag har upptäckt, och som jag personlige tycker mer intressant, är att i och med varje enskilt dokument kan ha mer än en etikett så innebär det att jag kan dela ut ett dokument på flera olika sätt. Jag kan ju bestämma att ett dokument ha olika etiketter som gör att olika grupper av användare kan göra olika saker på samma dokument! Alltså Google Docs håller snabbt på blir en konkurrent till dyra dokument-hanteringssystem!

En annan finess som har tagit från Gmail är att de dokument som du använder är högst upp på listan med filer. En annan ny funktion som inte har något alls att göra med Gmail är att om du har lagt upp bilder på Google Docs så visas de numera i ett snyggt bildspel.

Slutligen vill du städa upp din startsida så är det faktiskt rätt enkelt. Det finns numera en knapp som heter start-sida. När du har valt den kan du markera de dokument du inte vill se, välja åtgärder till vänster och välja Visa inte på startsida. Då får du en ren och enkel lista med de dokument som du önskar se.

4 kommentarer:

 1. GAAAH! Jag som precis hunnit fatta hur Google Docs funkar. Skit.

  Hälsningar
  Från en gammal hund som har väldigt svårt att sitta.

  SvaraRadera
 2. Som jag skrev i inlägget så hjälper det mig att tänka Gmail. Då blir det mer förståerligt för mig ivarjefall

  SvaraRadera
 3. Men olika etiketter kunde man ha även innan, även om det hette "foldrar" vilket gjorde det lite förvirrande...

  SvaraRadera
 4. Helt Matte men vad jag minns så kunde inte ha ett dokument i flera olika mappar men det kan man ju med etiketter!??

  SvaraRadera