måndag 21 februari 2011

Google tar ännu ett steg mot molnet!

Google berättade nyligen att deras produkt Google Docs nu kan läsa in 12 fler fil-format. Det innebär att vi som använder tjänst kan nu inte bara ladda upp filerna utan även importera och sedan redigera fler filer som idag finns på vår hårddisk. Google Docs blir alltså ännu mer kompetent och ett ännu bättre alternativ till de Office-program många av oss idag har lokalt på vår dator. En bieffekt är att dessa ändringar även gäller Googles e-postjänst Gmail. Vi som användare kan läsa ännu fler bifogade-filer direkt i webb-läsaren.

Nu gör Google detta av flera skäl. Givetvis handlar det om att göra deras Office-tjänst ännu mer kompetent och en vassare konkurrent till Microsofts kassako men det är nog långt ifrån det viktigaste skälet. Google kommer under året att lansera sitt eget operativ för små bärbara datorer Chrome OS. Detta OS är inte mycket mer än en webb-läsare på en liten dator. Det har alltså i princip inga program lokalt. Skall vi som konsumenter kunna använda en dator med detta operativ dagligen så krävs det att man kan redigera dokument, presentationer samt kalkyl-blad. Det är nog det verkliga skälet till att Google satsar på fler dokument-format. Annars så blir ju deras nya operativt rätt svårt att sälja eller hur?

Nu är Googles operativ Chrome OS bara ett av många plattformar som lägger i stort sett all information i molnet och inte lokalt på datorn. Våra mobiler blir ju alltmer data-lika. Vi gör alltmer av saker på våra mobiler som vi förut gjorde på våra datorer. Dessa mobiler lagrar även alltmer i molnet. Vi ser samma trender på andra plattformar som Apples iPhone eller deras iPad. Även här jobbar vi med saker som vi förut gjorde vi datorn. Även här lagras alltmer i molnet.

Trenden mot lagring i nätet handlar inte i första hand om att dagens mobiler eller iPads har dålig lagringskapacitet. Utan det handlar just om att vi gör alltmer gör samma saker men på olika plattformar. De kollar redan din mejl på din dator, mobil, iPad och kanske lite på jobbets dator. Trenden med att vi använder fler olika plattformar för att göra samma saker och att vi förväntar oss att nås samma information via olika plattformar kommer bara att accelerera.

Det är mot denna bakgrund Googles satsning på fler filformat i Google Docs skall ses. Det företag som kan erbjuda oss kunder ett enkelt sätt att komma åt samma information på olika plattformar kommer att bli en vinnare. Det är hos dem vi kommer att spara alltmer av vår information.

Information som mejl, dokument, bokmärken på Internet, bloggar, musik, film, surfvanor osv. Information som kommer att vara ovärderlig när man skall rikta reklam till oss och det är reklamen som Google tjänar sina stora pengar. Google är nämligen egentligen inte en söktjänst i första hand utan de är istället en enda stor plattform för att leverera reklam till oss konsumenter. Desto mer de vet om oss desto bättre reklam kan de leverera. Reklam som de kan ta mer betalt för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar