torsdag 28 oktober 2010

Politikerna måste bli bättre på Internet!

Jag har precis efter ett tips från Joakim Jardenberg sett en video på Youtube där den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström talar om sin syn på internet eller Internet - möjligheter och hot. Det är alltså den högst ansvariga på EU-kommissionen som gör en presentation av kommissionens regler kommer att se ut. När jag ser filmen och hennes tal så tycker jag personligen det är lite beklämmande. Hon visar på alltför många sätt en skrämmande okunskap på hur Internet tekniskt sätt är uppbyggt och kanske de mest skrämmande en oförståelse för de värderingar som styr oss som lever på nätet.

Nu är hon tyvärr inte ensam bland ledande beslutsfattare och politiker att vara så dåligt pålästa men som det inte vore nog. Har den brist på på kunskap gjort att många av dem okritiskt lyssnat på den existerande media-industrin och alla dess olika representanter. En industri som driver sin agenda och ser stora delar av Internet som ett hot mot existerande affärsmodeller. Denna intressent har ju väldigt lite intresse av att se frågan ur ett medborgarperspektiv.

Frågan jag ställer mig är; varför söker inte våra beslutshavare och politiker svar från oss som lever på nätet? Vi som inte har några affärsmodeller eller en stor industri att försvara? Det är ju trotsallt hundratusentals av sådana som oss som har valt många av dem till ledande poster i det offentliga Sverige. Det är ju våra intressen de skall bevaka.

Är det kanske så att det är fel på oss? Pratar vi konstigt och obegripligt? Om det är så får vi väl skärpa oss och bli mer tillgängliga. Många av kanske rent av skall söka kontakt med beslutshavare och politiker på alla nivåer? Många av dem finns ju på Facebook, Twitter och har egna blogger.

Ni politiker och beslutshavare skall veta att vi gärna ställer upp och berättar vår syn på Internet och hur denna digitala plattform fungerar. Ännu viktigare; vi berättar gärna hur vi ser på Internet, vilka värderingar som styra många av oss och inte minst vi delar gärna med oss idéer på det bästa sättet att stifta lagar inom området.

Min uppmaning till er beslutsfattare och politiker på alla nivåer ta gärna kontakt med mig och andra som mig! Vi finns överallt. Vi är ju era väljare. Ni känner säkert till någon i er omgivning eller så hjälper jag gärna till! Ni skall veta att vi blir alltfler och många av oss känner att ni är på fel väg. Att ni inte riktigt förstår vad som händer. Men vi ställer gärna upp och besvarar alla era frågor.

Hjälps vi bara åt så kommer vi tillsammans att skapa ett öppet och produktivt Internet som vi alla medborgare i detta landet har nytta av! Så det är bara att sätta igång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar