torsdag 26 augusti 2010

Få funktioner är bra!

I mitt förra inlägg på denna bloggen skrev jag om riskerna för ett Android backlash. jag såg flera skäl och ett av dem var komplexiteten i gränssnittet. Det fanns många val, på många olika ställen och inte minst på olika sätt i Android. Som om det inte var nog lägger varje tillverkare på sin egen variant med ett eget utseende och förvirrar användaren ännu mer.

Jämför man med Androids största konkurrent Apples iPhone så är valen mycket mer begränsade och de ser likadana ut överallt. Visserligen tillverkar Apple samtliga enheter men ingen mobiltelefonoperatör får gå in och påverka utseende på operativet. De får heller inte lägga in egna program. Hela enheten styrs från Apple. Det var just denna totala kontroll från Apple gentemot mobiltelefon operatören som var revolutionerande. Ingen annan tillverkare hade lyckats med det. Det innebär att varje iPhone såg likadan ut oavsett land eller mobiltelefonoperatör.

När iPhonen lanserades så klagade många skribenter och andra teknikintresserade att det inte fanns alla de finesser som de vara vana vid och som många av konkurrenterna hade. Många av dessa skribenter dödförklarade produkten just för bristen på funktioner. Vi vet nu att iPhone har blivit en succé trots bristen på alla de finesser som många tyckte måste finnas. Men det kanske är just bristen på finesser som är den största framgångsfaktor?

När jag började använda min första iPhone som uppfattade jag inte att jag saknade en massa saker trots telefonen inte hade alla de funktioner som telefon före. Det som slog mig istället var att jag använde samtliga de funktioner som fanns i Iphone. Finesser jag aldrig använt på mina tidigare telefoner trots de fanns där. Skälet är så enkelt att det var för komplicerat att använda dem på mina tidigare telefoner så jag orkade inte helt enkelt. Men på min nya iPhone emellertid var det mycket enklare så där använde jag dem, allihop!

Att just renodla och plocka bort funktioner som inte alltid behövs är nog Apples och Steve Jobs hemlighet. Under utvecklingsprocessen renodlas form och funktion så att det flyter perfekt. De funktioner som levereras med produkten är de som man har lyckats med och absolut behövs. Det är inte förrän i nästa version och nästa igen de lägger till funktioner som de tekniskt intresserade tycker behövs.

De har alltså förstått att vi som konsumenter inte alltid vill ha en massa funktioner som bara förvirrar oss. Vi vill istället ha en produkt som löser ett begränsat antal uppgifter på ett tydligt och enkelt sätt. Detta enkla faktum är något som konkurrenterna ännu inte verkar ha insett och följaktligen kommer att fortsätta lägga ett steg efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar