lördag 21 augusti 2010

Android backlash?

Det rör sig på telefonmarknaden. Det märket man inte minst att man allt oftare ser frågan om man skall välja en Android telefon från t.ex HTC eller en iPhone. Frågan är speciellt intressant med tanke på att inget av systemen fanns för fem år sedan. Speciellt Android växer explosionsartat och verkar ha gått om iPhone i antal levererade telefoner den senaste månaden.

Men innan man funderar på vilket av de två systemen man skall välja bör man ställa sig frågan hur man tänkt använda sin nya mobil. Skall man bara ringa och skicka SMS så är nog ingen av dem rätt för en. Då finns det mycket billigare telefoner. Tänker man däremot skriva mejl, surfa, uppdatera sin Facebook osv så står nog valet mellan Android och iPhone.

Android framställs av många som det "öppna systemet" och Apple iPhone som det slutna kontrollerade. Det man kanske glömmer att även om Android är ett öppet operativ som vem som helst kan förändra och förbättra så sitter det i mobiltelefoner som skall användas på mobilnät. Det innebär att telefonoperatörerna kan istället för Apple sätta sina begränsningar. Det senaste exemplet är att Verizon i USA tillåter inte att Skype körs via Wifi utan programmet kan bara köras via 3G. Antagligen vill känna pengar på datatrafiken.

Det blir allt svårare att tala som om Android är ETT operativsystem för varje tillverkare av telefonerna lägger på sin egen variant med olika utseende. Som om det inte vore nog börjar även operatörerna att installera sin egna program. Alltså inte nog med att de olika tillverkarna har sin egna version utan även varje operatör! Dessa extra program som kunden inte har bett om kan inte alltid avinstalleras.

Det senaste innebär att det redan lite röriga gränssnittet bli alltmer olikt och svårare för vanliga användare att förstå. Detta är ju i motsats mot Apples iPhone som ser likadant oavsett operatör. Olikheterna slutar inte ens där utan många av tillverkarna levererar olika versioner av Android. Vissa över en ett år gammal version trots telefonen är ny och för att göra saken ännu värre så går det inte alltid att uppdatera till den senaste versionen.

Android har sin egen Android Market där man kan ladda ner program. I sann open source anda så kan vem som helst lägga upp program. Det har inneburit att kvaliten på en del av programmen är låg eftersom ingen testar programmen. En del av dem kan göra en telefon mer eller mindre obrukbar. Det har till och med gått så illa att det har funnits program som i hemlighet har skickat dyra SMS till en tjänst i Ryssland och tömt kunders konton.

Googles Android ser trots detta ut som om det kommer att vara ett av de dominerande aktörerna på smartphone marknaden. Vissa gör jämförelsen med PC:n barndom då Apple först hade över hälften av marknaden för att sedan bli överkörda av Microsofts Windows. Nu behöver det inte bli så utan det kan lika gärna bli som på spelkonsol-marknaden där vi har tre mer eller mindre jämnstora aktörer.

Frågan jag ställer mig däremot är om den vanlige användaren kommer att ifrågasätta varför man
inte har alla finesser som en kompis har trots att ens mobil är ny, eller att man inte kan köra de fräckaste programmen för att man inte har den senaste versionen eller att man med en ny telefon inte kan uppdatera till en senare version? Kan det komma en revolt och isåfall hur hanterar tillverkarna det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar