onsdag 7 juli 2010

Google Voice och helsingborg.se!

Jag skrev för några inlägg sedan om att Helsingborgs Stad håller på att utveckla en ny version av sin webbplats. Jag har även nyligen skrivit om att Google Voice numera är fritt att använda för de som bor i USA. Man kanske kan tycka att dessa två inlägg inte har mycket med varandra att göra med jag tycker att de har en gemensam nämnare. Att Webben inte längre bara är en samling webbplatser.

Webben håller på att bli en plattform och det innebär att nya tjänster som vi vet väldigt lite om idag kommer att ta sin plats. Dessa nya tjänster kommer dessutom att kopplas ihop. Tänk bara på exemplet med Google Voice och vad denna tjänsten eller liknande kunde göra med en webbplats som helsingborg.se!

Det finns andra tjänster som håller på att bli stora ta t.ex lokaliseringstjänster som FourSquare och GoWalla. Dessa två tjänster handlar om att jag som besökare meddelar var jag och tjänar poäng eller på annat sätt höjer min status bland mina vänner. Foursquare har precis startat ett samarbete med den gigantiska café-kedjan Starbucks. Deras tjänster kommer ju successivt sprida sig och kommer till slut att smälta in med den “vanliga webben”.

Ytterligare ett exempel är Googles Kalkylark. Det är så lätt att se just denna delen av Googles Office-paket på webben som bara en konkurrent till Microsofts Excel men det då missar är att det finns många kopplingar direkt från tjänsten till webbapplikationer. Du kan hämta data direkt till dina celler i ett kalkylark eller köra Google sökningar som två exempel.

Kraven kommer alltså att öka på webbplatser att kunna dela med sig av den information som finns där på ett enkelt sätt. Här kommer dessutom den nya PSI-lagen att öka trycket ännu mer. Lagen handlar lite enkelt om att utöka Offentlighets Principen till de elektroniska medierna.

Alltså tekniken och nya tjänster kommer att öka trycket på sin sida samtidigt som förändrade lagar och medborgare på sin sida även kommer att utöva ett tryck. Många webbplatser och då framförallt offentliga kommer sättas under tryck både från tekniken och alltmer aktiva medborgare att dela med sig av den information som redan finns där. Skall man som ägare av en webbplats på något sätt hänga med tempot så kommer det att krävas att man möter dessa krav på något sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar