torsdag 1 juli 2010

Den nya offentligenheten

Idag den förste Juli började en ny lag gälla som kommer att få konsekvenser på hur vi ser på offentlig data. Lagen handlar om att vi som medborgare skall få större rätt att få ut den data vi har betalat via skattemedel på ett sätt är den en ny offentlighetsprincip.

Denna nya lag kommer att påverka hur som medborgare ser på myndigheters data. De som först kommer att utnyttja lagen är de mest datakunniga. De som brukar kallas hackers dvs de som hittar sätt att använda data-system på nya och kreativa sätt. Dessa individer kommer att använda denna utökade möjlighet att få data till att skapa nya tjänster som gagnar oss medborgare. De kommer dessutom att tjäna en hacka på vägen.

I förlängningen kommer lagen, hackers och vi lite dataintresserade att kräva tillgång till information som myndigheter kanske inte alltid är beredda på. Myndigheter kommer att tvingas anställa folk som kan hjälpa medborgarna att få ut information de redan har betalat för. Snart inser myndigheter, medborgare och politiker att när man beställer nya IT-system så skall man tänka på denna lag.

Alla dessa krav kan också vara en möjlighet för myndigheter och oss medborgare för en av demokratins viktigaste grundstenar är transparens. Där det finns transparens har nepotism och korruption svårt att få fäste. Där det finns transperens finns alla möjligheter för ett öppet och moget demokratiskt samtal.

Låt oss tillsammans se hur vi på bästa sätt kan fördjupa vår demokrati med hjälp av denna nya lag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar