onsdag 23 juni 2010

Nya helsingborg.se borde ta ett steg längre!

Helsingborgs Stad håller på att bygga om sin webb från grunden och skall man vara ärlig så var det dags. Den existerande webben har några år på nacken. Jag var nämligen med förra gången.
Vi var några stycken anställda eller skall sanningen fram rätt många faktiskt som jobbade tillsammans med flera versioner av hur nya helsingborg.se skulle se ut.

Denna gången försöker man ett nytt grepp. Man har en blogg där man beskriver och ställer frågor till oss vanliga besökare. Numera är jag en vanlig besökare eftersom jag inte längre jobbar i kommunen. Glädjande så nöjer man sig inte bara med en blogg utan man har även beta-sidor där man testar olika funktioner och utseende för oss alla att se och lämna synpunkter på. Vi som vanliga besökare kan alltså redan nu ha åsikter om hur nya helsingborg.se kommer att se ut. Det tycker jag om för transparens dvs att vara så öppen som möjligt är alltid bra. Dessutom ligger det helt i linje med den starka trend på Internet som betonar just öppenhet.

Att arbeta med öppenhet som man försöker göra utvecklingen av nya helsingborg.se känns ändå inte tillräckligt, tyärr. Bara för något år sedan så hade man varit i framkant och nyskapande men utvecklingen på Internet sker med en fantastiskt hastighet.

Webbplatser håller att förändras från att vara just webbplatser till att bli plattformar. Fram till rätt nyligen har vi sett webbsidor som just webbsidor. Det har funnits information där, först i form av statiska HTML-sidor men på senare tid via olika former av innehållsverktyg som Epi-server. Nu håller vi på att gå igenom ett lika stort paradigmskifte som när webb-sidorna dök upp för 15 år sedan. En webbplats är inte bara en samling webbsidor längre utan är också en plattform för att bygga andra applikationer på. Applikationer som ansvariga för webbplatsen inte kunde föreställa sig.

En av de som leder utvecklingen är den engelska tidningen The Guardian. De har startat ett projekt som heter just Open Plattform. De är övertygade om de skall vara konkurrenskraftiga krävs det att man som tidning delar med sig av all information man har. The Guardian har gjort det möjligt för utvecklare att ta data från deras databaser och förändra samt förädla den i stort sett hur man vill. The Guardians webbplats går alltså från att vara just en webbplats till att bli en plattform som andra kan bygga vidare på.

Helsingborgs Stad har alla möjligheter att göra något liknande som The Guardian. Det första man borde gör är att släppa all data som finns inom staden publikt i rå data form som gör det möjligt för utvecklare att använda data. Det finns ju mängder med data på t.ex Stadsbyggnadsförvaltningen och Miljöförvaltningen. Egentligen tror jag att de flesta förvaltningar har information som kan vara intressant för utvecklare. Nästa steg vore att titta på hur man kan dela med sig av informationen på själva sidorna genom att ge utvecklare access till själva informationen genom olika former av APi:er. På så sätt kan man hämta information snabbare och mer exakt.

Jag är övertygad om att när man har möjlighet som Helsingborgs Stad har att börja om från grunden så borde man följa The Guardian och andra. Det finns ju inte många tillfällen när man från grunden har möjlighet att bygga om en sådan stor informationsstruktur som helsingborg.se och skapa något verkligt nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar