söndag 16 maj 2010

Fem sätt att synas på Internet för politiker

Jag skrev i mitt förra inlägg om att de sociala medierna förändrade den politiska kommunikationen och politikerna måste göra sitt budskap så intressant att vi som medborgare själva letar upp deras budskap. Frågan man som politiker då kanske ställer sig är: Hur blir jag då bäst synlig på nätet? Här nedan presenterar jag fem råd som kan hjälpa till;

ETT Se till att finnas på Twitter och Facebook. Detta rådet kanske inte är någon direkt överraskning. Det är många politiker som redan har sidor på båda tjänsterna men oftast har de missat några enkla funktioner som gör att de kommer att synas mycket bättre. När du väl har satt upp en konto på Facebook se till att skapa en egen personlig adress. Istället för en massa konstiga siffror och andra tecken kan du välja ditt namn efter facebook.com. Vilket du kan göra på följande sida. När det gäller Twitter så är det enklare. Det är nämligen ditt användarnamn som blir adressen efter Twitter.com så välj den noga. Ett tips som gäller Twitter är att fylla i din profil. Innehållet i den syns nämligen när man söker på Google. Lyckas du med det så ökar du väsentligt dina chanser att komma högt upp när folk söker på ditt namn på Google.

TVÅ Tänk sökningar på webben på allt du vad du skriver. Denna enkla lärdom missar förvånansvärt många när de skriver för webben. Alltså vill du att folk skall hitta dig när de söker efter viss information se till att använda det när du skriver rubriker samt i början på brödtexten. Då ökar chansen att just dina sidor dyker upp när folk söker efter saker som är viktiga för dig.

TRE Registrera domäner. Google prioriterar en sidan med en domän som relaterar till innehållet framför en sida med en mer generell domän. Denna bloggen ligger på Googles Blogger plattform men jag använder mitt eget företags domän-namn som adress. Otroligt nog tar inte Google något betalt för detta. Det som kostar är givetvis att jag registrerar domänen men har pratar vi om någon hundralapp per år.

Fyra Länka! Se till att länka i dina texter och i din profil. När du skriver ett inlägg i din blogg eller på Facebbok se till att länka till andra sidor så mycket du kan. Det gäller inte bara till andra sighter och källor. Länka även till tidigare inlägg som du har gjort på din blogg. Försök se till att andra länkar till din blogg. En strategi som Socialdemokraterna har fulländat med sitt nätverk netroots. Google antar nämligen att ju mer länkad en sida är desto mer betydelsefull är den.

FEM Delta i konversationen! De nya sociala medierna handlar om kommunikation och diskussioner. Konversationer och diskussioner är inte svåra att hitta för de finns överallt. Se till att delta i dem! Givetvis så länkar du gärna till dina egna sidor om du känner att det behövs en fördjupning i ett ämne som tas upp. Självklart svarar du alltid på eventuella kommentarer som görs på dina egna sidor.

Dessa fem råd är bara en början på hur man som politiker kan göra sig mer synlig i dessa medier. Givetvis finns det många, många fler.

Det kanske absolut viktigaste rådet jag kan ge är att lägga ner tid och vara uthållig. Skall man lyckas så kan man inte förvänta sig att få resultat direkt. Du måste låta det ta lite tid. Det handlar inte mindre än om att bygga upp ett förtroende till människor du aldrig har träffat. Jobbar du målmedvetet och är ärlig så kommer det att lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar