måndag 31 maj 2010

Är Apple Nord-Korea?

Jag har sett att vissa jämför dagens Apple med Nord-Korea. Man hävdar att Apples plattform är lika sluten som den sista totalitära kommunistiska staten i världen. Personligen kan jag tycka att det är lite att trivialisera en av dem mest repressiva diktaturerna i världen men låt oss se om det finns någon substans i kritikers påståenden.

Den första frågan jag ställer är vilken del av Apple är så sluten? Apple som företag är stort och har många olika tjänster. I denna artikel går jag igenom några av dem.

Börjar vi med att titta på OSX själva kärnan i Apples datorer i och med det är deras operativ system så är grunden UNIX. Detta operativsystem är ett av de äldsta som finns och skapades under 60 till 70-talet. Ett operativsystem som till stora delar är helt öppet. Alla förändringar Apple gör där måste man lämna ut till alla andra

Hanteringen av grafiken på skärmen sköts med hjälp av PDF också en öppen standard som ironiskt nog Adobe utvecklade.

Apple utvecklade en egen webbläsare som heter Safari. Själva motorn i programmet heter Webkit. Apple valde att lägga ut denna motorn som open source dvs alla kunde titta på koden och ändra i den. Ett stort företag valde att basera sin nya webbläsare Chrome på denna motor och som ni redan har förstått så var företaget Google.

Själva utskriftsfunktionerna kallas för Cups och kan användas av andra Unix-system. Ni har säkert redan räknat ut att all denna koden är Open Source och kan ses av alla.

Det jag tror man brukar tänka på när man använder liknelsen att Apple skulle vara likt Nord-Korea är iPhone/iPod Touch OS och dess App Store. Där Apple som företag godkänner samtliga applikationer som läggs upp. Det som är lätt att glömma är när App Store lanserades så höjdes det just till skyarna för att vem som helst kunde lägga upp sin applikation där utan kostnad. Det innebär att inte bara de stora programjättarna hade råd att tjäna pengar utan av små oberoende programföretag. Nu 200 000 program senare har det visar sig att många av dessa små företag har kunnat tjäna pengar där. En del rätt mycket pengar till och med.

Stora delar av iPhone OS består av OSX och följaktligen är öppet. Dessutom är det lätt att glömma att Apple är en av de som driver HTML5 som är en öppen standard hårdast.

Motpolen mot "elaka" Apple inom mobilvärlden skulle då vara "goda" Google med sitt mobila operativsystem Android. Det som skall vara bra och göra Google till det goda företaget är att vem som helst kan i princip bygga en mobiltelefon på Android OS. iPhone OS finns ju som bekant bara på Apples egna produkter.

Är allt då så jättebra med denna lösningen. Själva har jag några funderingar. Den första är att Google har inte investerar massor med pengar i Android för att enbart göra något gott. De har gjort en investering och kalkyl som gör att de kan räkna hem sin investering. Google inser att nästa stora marknad för sökannonser finns i våra mobiler och då måste de finnas med där om de skall fortsätta att tjäna pengar. Eftersom de inte själva gör någon hårdvara och tjänar sina pengar på annonserna så kan de ge bort sitt operativsystem. Det har ryktats om att tillverkare till och med kanske får betalt för att använda det. Allt för att Google skall kunna sälja fler annonser och tjäna ännu mer pengar.

När man som Google släpper ett OS fritt och vem som helst kan installera den på många olika sorters hårdvara riskerar man att plattformen fragmenteras. Det är bara att titta på hur Linux marknaden ser ut med sina otaliga olika varianter av operativet. Jag har en snart halvår gammal Android-telefon och den kör en gammal variant av Android. Det finns massor med funktioner i de nyare versionerna av Android som jag inte har. Jag vet inte om den ens går att uppdatera till en nyare version. Google är inte så intresserade av att berätta hur. Inte heller HTC som har gjort telefonen. Snart riskerar man alltså Android marknaden blir väldigt fragmenterad med många olika versioner av Andriod. Det ställer till det för utvecklarna av program till plattformen. De måste förutom att hålla reda på alla olika versioner av telefoner även hålla koll på flera olika versioner av systemet. Det kan resultera att Google och dess samarbetspartners riskerar att få missnöjda kunder som inte förstår varför de inte har den senaste funktionen av Android. När kompisen har den.

Android har sin motsvarighet för Apples Appstore och den heter Android Market. Där kan vem som helst lägga upp program. Det innebär att ingen kontrollerar om programmen har en bra kvalitet. Jag och andra kan vittna om att det finns många dåliga program där och ibland kan det vara svårt att hitta de som är bra. Några gånger har det gått så illa att på Android Market ha funnits direkt skadliga program som har spionerat på telefonen den har installerats på.

Slutligen finns det ännu en aspekt som av någon anledning glöms bort. Google har redan väldigt bra koll på vad vi gör på nätet. Nu vill de utöka sin räckvidd till den mobila webben. Då vet de till och med var du befinner dig på någon meter när.

Avslutningsvis så vill jag med detta inlägg påpeka det enkla faktum att inget företag är av naturen gott eller elakt. Företag är bara intresserade av att tjäna pengar. Företagen försöker hitta på olika sätt att göra just det på olika marknaden med olika strategier. Den produkt som kommer att bli mest spridd är den som konsumenterna gillar mest och köper mest av. Sedan kan vi tycka lite vad vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar