måndag 5 april 2010

Foto på papper?

Det är ingen hemlighet för någon av oss att hur vi fotograferar har gått igenom en revolution de senaste tio åren. När man själv var liten fick man vänta länge för att se vad ens far hade fotograferat med sin kamera. Han fick ju först ta slut på rullen med 36 bilder och sedan lämna den i en affär som i sin tur tog upp till en vecka innan bilderna var framkallade. Då var det en revolution när man kunde lämna in sina bilder och få dem samma dag.

Mina barn förväntar sig att se de bilder jag tar några sekunder efter jag har tryckt på knappen och detta lär de sig tidigt. Mina kära barn klagade högt om de inte fick se bilderna genast.

Det är lätt att räkna ut att de stora laboratorier som framkallade min fars bilder har problem. De är ju inte närheten av den volymen som fanns för några år sedan. Ser man på reklamen på TV verkar det som om de försöker bredda sig verksamhet med att erbjuda nya tjänster som dina bilder på koppar och andra objekt eller att man för en billig peng kan få sin bild uppförstorad som en poster. Någonstans verkar det som en del av dessa ägare hoppas på att vi som sitter med digitalkameror skall börja framkalla bilder igen på papper. Att ha bilderna på en dator är ju enligt dem inte samma sak som på papper.

Den sista förhoppningen från dessa ägare tror jag inte alls på. Det verkar som om man då inte förstått hur den nya ekonomin fungerar. En trend som är väldigt tydlig är ju hur vi går in en ekonomi som mycket handlar om att dela det vi upplever. Det tydligaste exemplet är väl Facebook som antagligen kommer att ha över 500 miljoner medlemmar till sommaren.

Denna önskan att dela med sig gäller givetvis även bilder. Tar vi Facebook igen så skall det enligt vissa uppgifter finnas över tio miljarder bilder på tjänsten och det laddas upp fjorton miljoner varje dag. Det är är här och motsvarande tjänster bilderna finns och kommer att finnas i framtiden. Facebook är vårt framtida bildalbum. Det är runt denna och andra tjänster vi kommer att samlas runt och dela med av oss av resor och familjehögtider. Inte runt diabilder eller fotoalbum.

Det öde som ägarna av framkallnings laboratorierna har råkat ut för kommer varje industri att gå igenom. Det gäller för ägarna att fundera hur man hanterar förändringen annars ens verksamhet att försvinna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar