tisdag 9 mars 2010

Ipad del tre

Hade faktiskt inte tänkt att skriva ett inlägg till om Apples iPad men så tipsade Joakim Jardenberg om en artikel i Aftonbladet där man sågar dagens läsplattor.

Artikeln är en rolig och bitvis elak recension på de läsplattor som finns idag och författaren totalsågar hela konceptet med läsplattor eller vad säger ni om följande citat;

"Med största sannolikhet är läsplattan den största återvändsgränd som den skrivna texten befunnit sig i sen den sista gotländska runstenen ristades någon gång på 1600-talet."

Personligen tycker jag han gör några logiska misstag. Man kan inte såga ett helt nytt segment på grund av tidigt hopsnickrade lösningar. De läsplattor som finns nu är absolut inte perfekta och jag skulle nog inte köpa en. Kanske om jag var en student för det hade varit mycket värt att slippa släpa på en tung samling böcker. Men som privatperson av idag ser jag inte mycket nytta med dagens läsplattor. Samtidigt dessa är tidiga versioner av en helt ny kategori av apparater. Det kommer att utvecklas och förfinas så att de en dag kanske rent av är användbar. ;)

När det skapas nya medier så applicerar man alltför ofta gamla paradigmer på detta nya. Ett känt exempel är när TV:n kom. När man skulle skapa program till denna nya kanal filmade man teaterstycken och då menar jag bokstavligt man satte en kamera och filmade ett stycke. Det tog ett tag innan man upptäckte att man kunde flytta kameran för att få olika vinklar och man kunde klippa i handlingen så att fick dramaturiska effekter som inte var möjligt med teaterstycken. Det tog alltså ett tag innan TV-programmen hittade sin nuvarande form. Jag är övertygad e-böckerna kommer att gå igenom samma process. Det kommer att ta ett tag innan denna nya plattform hittar sin form. En form som utnyttjar denna nya plattform på ett sätt som ingen vanlig analog bok kan.

Det är denna nya form av nästa version av e-böcker som jag är övertygad om att Apple siktar på. De har ju byggt en plattform som utan vidare klarar av mycket mer multimedialt innehåll än någon av dagens läsplattor kan. Apples framgång kommer till stor del att bero på det innehåll som andra än Apple skapar. Jag nämnde i ett tidigare inlägg om hur en del förlag visar vad för applikationer som är möjliga med iPad. Nu gäller det bara för för de som skapar innehåll att skapa dem för iPad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar