torsdag 18 mars 2010

Facebook!

Jag har de senaste senaste dagarna sett rätt intressant statistik om Facebook. Den första var att webbplatsen var den mest besökta i Stor-Britanninen och kort därefter även USA. Alltså Facebook är mer välbesökt än alla sökmaskiners moder Google! Som om det inte vore nog presenterade Simon Sundén på sin blogg likadana otroliga siffror på hur Facebook användandet ser ut i Sverige.

Det börjar med rubriken på hans blogg-inlägg "Facebook Sverige 2010 – 1,2 miljoner nya medlemmar på 10 månader". Det innebär alltså 120 000 nya medlemmar i månaden. Det motsvara en hel Helsingborgs kommun i månaden. Även om det är stora siffror så är det en annan sak som jag fortfarande inte förstår och det är åldersspridningen. Normalt har det ju varit så att när vi vuxna går in i en tjänst så lämnar de yngre till något annat mer hippt. Facebook däremot så stannar ungdomarna kvar trots at vi gamlingar håller på att bli en majoritet.

En orsak är väl den så kallade nätverkseffekten med andra ord desto fler som är med i en tjänst desto värdefullare blir den. OCh de som redan har tjänsten övertalar sin vänner som inte är med att gå med. Deltagarna blir alltså säljare och ambassadörer för tjänsten. Det är denna lagen som göder Facebooks explosionsartade utveckling. Denna effekten gör dessutom att trösklen att överge tjänsten blir bara högre och högre för att alla andra där. Det är ju inte så roligt att lämna en tjänst där alla andra är för något som kanske bara några få är eller hur?

Dessa två effekter gör tillväxten ännu större och gör det oehört svårt för någon annan att hota den dominerande aktören. Vi ser det på Facebooks utveckling men även på andra områden. Ett av de mest klassiska exemplen är Operativsystem, där Microsoft fortfarande dominerar. Det är därför många nya tjänsten som en potential att ta en marknad satsar på att bli stora snabbt. Ett sådant exempel är lokaliseringstjänsten Foursquare. De som alla andra vet att lyckas man bli dominerande på en kort tid inom ett område så kommer intäkterna. Facebook börjar nå den punkten nu att intäkterna kommer. Har sett att man beräknar att i år kommer Facebook att ha en miljard i intäkter och den siffran kommer garanterat att öka. Det förstår man när man tittar på Simon Sundéns siffror. Det finns ingen annan plattform där man når en så stor andel av Sveriges befolkning. Visste du att man når över 80% av folk mellan 13-25 år. Det är först vid 38 års ålder som det går under 50% av svenska befolkningen.

Nu är det inte bara reklamintäkterna som kommer att bli stora tror jag utan Facebook är redan den största spelplattformen. Farmville har 22 901 558 fans. Det är det största online spelet överhuvudtaget. Med detta spelet och andra följer betalningssystem. Dessa system kommer även att kunna användas på andra ställen på nätet utanför Facebook.

Att veta att du verkligen är du och ingen annan blir allt viktigare på Internet när vi gör alltmer av det vardagliga på nätet. De system som har funnit fram tills rätt nyligen har varit svåra att för oss som vanliga medborgare att använda. Detta insåg snabbt Facebook och startade sin tjänst Facebook connect. Där Facebook går i god för att du är den du säger du är. Du har ju ingen anledning att ljuga då förlorar du ju alla dina vänner på Facebook och det vill väl ingen riskera att vara utanför den gemenskapen eller hur?

Facebook har alltså alla chanser att förutom vara det stora system som sköter identifikationen på Internet och då menar jag inte bara olika webbtjänster. Nä, snart kommer du att kunna sköta många kommunala och statliga tjänster via Facebook. Det kommer vi som medborgare att kräva och det är väldigt enkelt, mycket enklare, för IT-avdelningarna att sätta upp tjänster mot Facebook än mot andra mer traditionella system. Dessutom så kommer vi att sköta betalningar på Internet via vår Facebook-konto. Det är ju där vi spenderar mesta delen av vår tid på Internet eller hur?

Facebook kommer alltså vara vårt ID-kort på webben samt vår on-line bank. Ja, det är bara en tidsfråga innan vi kan betala våra räkningar och annat via Facebook eller någon av deras samarbetspartners.

Det tredje och förmodligen den största intäkskällan är ju reklam. När tjänsten har en sådan stpr andel av befolkningen så kommer företagen att tävla om att köpa reklam där.Dessutom så kan ju företagen rikta reklamen mot väldigt specifika grupper. Du har ju själv berättat var du bor, vilket kön du har, när du är född om du är gift osv ovs. Dessutom så vet de vilka Fan pages du är med i och sist men inte minst så kollar de vilka ord du använder när du kommunicerar. Alla dessa faktorer är ju inte annat en enda stor våt dröm för en marknadsförare. Det skall bli intressant och se när Facebook går om det största reklammediet av idag dvs Google.

När man sitter på dessa tre intäktsområden så kommer man att får stora intäkter och tjäna mycket pengar. Ungefär som Google gör idag. Att Facebook som Simon har visat är en dominerande aktör på Internet. Det är säkert. Men lika säkert är att snart kommer det en annan tjänst. En tjänst som gör Facebook så 2010! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar