torsdag 18 februari 2010

Webbsidor var är det?

Jag är en liten nyhets-junkie som följer mängder av bloggar och nyhetstjänster. Kollade nu och ser att jag för tillfället följer 262 olika källor. Vi som är sådana konstiga människor har för länge sedan slutat att surfa runt. Vi följer alla dessa nyhetskällor via olika RSS-tjänster. Själv använder jag Google Reader som jag har använt några år. Det finns flera skäl varför jag använder denna tjänsten främsta är att den ligger helt ute på webben så jag kan var som helst kolla vad som har hänt. Dessutom så har jag redan ett GMail-konto och det innebär att jag har en mindre användaruppgift att hålla reda på.

Det slog mig för någon dag sedan hur detta sätt att följa nyheter har förändrat mitt sett att se på webben. Som jag skrev förut så surfar jag i princip aldrig runt mer. Jag har nästan inga bokmärken liggade i min browser heller. Jag håller alltså på ett sätt att lämna webben som ett medium.

Internet för mig är alltså inte en webb som består av en massa sidor utan ett nätverk som är en massa informationspunkter. När Google Reader hämtar informationen till mig så hämtar den ju inte webbsidor utan bara den information som jag är intresserad av.

Följden för de som producerar informationen är att de inte längre vet hur deras information kommer att presenteras hos mottagaren. Alla dessa pengar som har lagts ner på designen av sidorna är på ett sätt kastade i sjön när en majoritet inte ser sidorna men väl informationen. Vi som har en Iphone får den presenterade på ett helt annat sätt än den som sitter vid en PC. Informationen behöver ju inte ens dyka upp på en skärm. Den kan läsas upp i bilen som Ford visar via sin tjänst Sync-my-ride. Vi kommer dessutom att snart nå en punkt där det inte slutar vid att jag "bara" hämtar information utan jag även maskinellt kommer att bearbeta den för min egna syften.

Vi håller alltså att gå ifrån ett Internet av hemsidor till ett av data.

1 kommentar:

  1. Väl skrivet!

    Jag är likadan, jag surfar över huvudtaget inte längre. Jag har 3-4 siter som jag växlar mellan, thats it: Facebook, Twitter, Google Reader och Gmail (med Buzz!).

    Just RSS-läsandet har jag försökt sälja in hos en del mindre datorvana i bekantskapskretsen, men det går ganska trögt. Och jag vet ärligt talat inte riktigt varför...

    SvaraRadera