lördag 27 februari 2010

Klimatfrågan, diskussionsklimat och censur.

Jag brukar inte skriva om politik i denna bloggen. Det har nog bara hänt en gång förut och det var när jag meddelade att jag inför EU-valet skrev att jag skulle rösta på Piratpartiet. Skälet då som nu var att jag tycker att detta nybildade parti är det enda som står upp för den personliga integriteten. En annan fråga som är minst lika viktig är att vi som medborgare har rätt till fria diskussioner. Att vi alla skall kunna diskutera många olika sorters frågor utan att någon censurerar eller försöker styra diskussionen.

Det är därför jag faktiskt höll med Joakim Jardenberg på sin Buzz när han blev lite upprörd över en debattartikel i Aftonbladet där man buntade ihop Maggie Thauersköld Crusell en bloggare som vi kan kalla klimatskeptiker med organisationer i USA som är emot homosexuella, evolutionen osv. En argumentationstaktik som brukar kallas för guilt-by-association. En taktik som inte jag inte tycker är renhårig och etiskt försvarbar för en sådan etablerad nyhetsorganisation som Aftonbladet.

Hur som helst så i den tråden som följde efter Jardenbergs kritik mot Aftonbladets debattteknik skrev jag ett inlägg som jag trodde var okontroversiellt nämligen att det faktum att människan påverkar klimatet hade ett förkrossande vetenskapligt stöd. Att ett sådant inlägg skulle skapar sådana mothugg kunde jag inte föreställa mig och det var absolut inte min avsikt att "kapa tråden" (Jardenbergs citat). Hade jag trott att en sådan, för mig, ickefråga skulle väcka sådana reaktioner så hade jag valt ett annat medium.

Det som efteråt gör mig lite beklämd och faktiskt lite förvirrad är först får jag reda på att "Den här frågan handlar inte om klimatet eller vem som tycker vad och varför i den sakfrågan. Här handlar det om aftonbladet och censur. Om du inte förstår och håller dig till det så kommer jag att censurera dig. Poff, så är du borta bara." Därefter buntas jag och och Anders Emretsson ihop och för följande tillrättavisning "ni är ju för fan inte kloka någonstans". Det enda vi har gemensamt är att vi är de enda två som stöder åsikten att vi människor påverkar klimatet.

Själv tycker jag att åsikten att vi människor påverkar jordens klimat är en klok åsikt och att jag på inget sätt försökte kapa någon tråd, vilket jag faktiskt har beklagat på Jardenbergs tråd. Men jag har svårt att släppa det faktum att jag känner mig utpekad i tråden just för att jag har haft en åsikt som Jardenberg inte delade och att denna åsikten inte fick komma till tals i ett medium som Jardenberg själv kontrollerade.

Jag hoppas verkligen att jag har misstolkat hela tråden och vad man har skrivit där. Därför ber jag er kära besökare att läsa tråden och förklara för mig att jag har misstolkat hela situationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar