söndag 7 februari 2010

iPaden blir det något eller?

Vi har varit utan en fast lina till Internet i några veckor. All kontakt med Internet har skötts via våra älskade iPhones. Det är ett av skälen till att det inte har blivit några inlägg på min blogg.

Under denna period så lanserade Apple sin mytomspunna iPad. Jag fick alltså läsa om den endast med hjälp av min älskade iPhone och hade ingen vanlig dator eller Podcast på TV:n att titta på. Det har fått mig att fundera lite över produkten på ett sätt som jag antagligen inte hade gjort om jag haft tillgång till en dator och vår kära Apple-TV .

Vid lanseringen var jag rätt skeptiskt till iPaden. Det kanske hade att göra med hur den nästan var kultförklarad innan den ens var lanserad. Det kan ju bara innebära att när en sådan hypad produkt lanseras så är en sågning oundviklig. Det blev heller inte bättre av att jag märkte hur lite jag saknade min dator och hur mycket man faktiskt kan göra på en iPhone.

Den naturliga frågan jag ställde mig då var vad jag skulle ha en iPad till? Jag kan ju göra så mycket med min iPhone. Sedan blev det inte bättre att många bloggare och tyckare kom upp med mer eller mindre krystade argument varför en iPad skulle vara så mycket bättre. Ett av de mest krystade var att det är lättare att dela med sig av innehåll på webben med en iPad för då man kan lägga den på ett bord så kan alla se skärmen.

Samtidigt tyckte jag att man missade en del rätt viktiga saker från presentationen. En sådan var att iPaden har samma dock-kontakt som iPhone/Touch. Inte nog med det, vad jag förstår, så kör iPaden en variant av samma operativ. Den första implikationen är rätt uppenbar nämligen att de tusentals tillbehör som redan finns till iPhone/Touch kommer att funka på iPaden. Men det måste även innebära att många de brister som många kritiker har räknat upp kan lösas genom denna kontakt. Att koppla en webbkamera och Skype ihop borde inte vara något större problem.

En annan sak som jag funderade över är att iPaden kan levereras med 3G. Det kanske inte är så konstigt men att USA:s största telekomföretag AT&T erbjuder abonnemang till ett, för USA, billigt pris och det utan någon bindningstid är revolutionerande. Enligt min mening visar det hur starkt Apple är som företag idag. Det normala vore ju att man tecknade ett längre kontrakt och produkten subventionerades. Personligen tycker jag att inkludera 3G utan bidningstid är genialt! Tänk alla gymnasieelever och studenter på högskolorna. Dessa kan för en fast summan få ett snabbt Internet på sin egen lilla bärbara dator var som helst.

Många ser iPad som en liten netbook. Jämför man en sådan nästan hälften så dyr fullfunktionsdator så faller iPaden nog till korta. Även om netbooks är långsamma datorer med små skärmar så säljs det många av dem. Apple måste därför ha ett bra argument varför jag som konsument skall lägga nästan dubbelt så mycket på något som nästan har samma funktioner. Visst Apple har ju vissa saker som talar för ett köp av en iPad, ett av dem är att iPaden skall vara allt annat än långsam. De få lyckliga som har testat en säger att den är blixtsnabb. Ett annat skäl som talar för en iPad är att det är en problemfri plattform. Allt funkar precis som iPhone/Touch. Man behöver inte vara rädd att ta bort några filer som gör den obrukbar. Det finns inga virus till den osv. Ytterliga ett skäl är att det finns det över 140 000 program som redan funkar till den.

Jag tror däremot att Apple med sin iPad försöker skapa något nytt. En ny plattform som är något annat än en vanlig bärbar eller netbook. Det handlar nog mer om något som är en multimedial bok och magasin. Med möjlighet att skriva lite på och surfa på mycket. Det skall bli intressant och se om de lyckas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar