onsdag 13 januari 2010

Dumpa E-legitimation och använd Facebook-connect istället!

Det pågår många strider om vad som skall bli de standards som kommer att gälla på vårt framtida Internet. En sådan är hur vi kommer att legitimera oss på Internet. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att vara medlem i flera olika tjänster på Internet och med det följer problemet att hålla reda på användarnamn och lösenord. Ett sätt att lösa problemet är att en tjänst håller reda på vår identitet och sedan går i god för oss när vi anmäler oss till en ny tjänst.

Det är därför både Facebook och Google har lanserat olika former av inloggnings-tjänster. Deras tjänster fungerar på följande sätt. Du är intressserad av att gå med en tjänst som har ett inlogg men istället för att än en gång hitta på ett användarnamn och ett lösenord så finns där en knapp som heter Facebook-connect. Klickar du på knappen så verifierar Facebook att du är du. Som ni säkert förstår kommer det företag som segrar att sitta på unik data och vara intressant för annonsörer.

En ytterligare finess är att när två tjänster på Internet har kopplats ihop och de båda vet att du är samma person så kan de utbyta information. Ett exempel är den svenska tjänsten TVdags och Facebook. Jag kan se vilka program som mina vänner på Facebook kommer att titta på samt vilka som andra tycker är bra. Utvecklas denna tjänsten kan man snabbt få reda på vilka program som ens vänner tycker är bra och det kan vara intressant tycker jag. Det är ju mycket större chans att du och dina vänner tycker om samma program än en konstig TV-kritiker.

Alltså det finns tjänster idag som gör det enkelt för oss vanliga medborgare att logga in på olika tjänster och tillåta dessa att utbyta information mellan sig. Dessa olika former av kopplingar bara ökar och kommer snart vara en standard på i stort sett samtliga tjänster på Internet. De är dessutom mycket enklare att hantera än de äldre tjänsterns som bank-ID och E-legitimation.

Jag är övertygad om att detta enkla sätt att verifiera sig kommer att sprida sig utanför de tjänster som används idag. Den yngre generationen kommer inte att förstå varför man inte kan använda Facebook-connect när anmäler sig på sjuk på Försäkringskassan eller kolla om man kommit in på linjen man sökte på universitetet.

Här finns en gyllene möjlighet för en offentlig organisation som Helsingborgs Stad att kommunicera på ett helt nytt sätt med sina medborgare! Tänk att få påminnelser för studiedagar i sin Facebook, bilder från den senaste utflykten med skolan, påminnelse dagen innan de olika avfallstunnorna hämtas osv osv.

Dessutom på en plats som alltfler av oss spenderar alltmer av vår tid online!
Det skall bli intressant och se om någon offentlig organisation nappar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar