lördag 12 december 2009

TV som inte är TV

Slog mig efter det senaste inlägget att avslutningen på det kanske var lite för kort. Jag utvecklade nog inte riktigt vad jag menade med framtidens TV så det får jag reparera nu. ;)

Dagens TV håller på att bli något mer än en apparat som tar emot signaler från en sändare. Den håller på att bli något mer och tar in signaler från många olika källor. En funktion som kommer på nya TV-apparater (säger man förresten så numera?) är att de har inbyggd DNLA. Denna bokstavskombination betyder att din dator kan på ett enkelt sätt dela med sig av information till din TV. Du kan alltså utan en extra apparat titta på bilder, lyssna på musik eller titta på filmer direkt från din dator till på din TV. Det förutsätter i och för sig att TV:n har inbyggt nätverk men även det blir vanligare. DNLA är givetvis inbyggt i de flesta spelkonsoler som Playstation 3 och X-box 360.

Andra funktioner är som modeller från t.ex Samsung. Du kan se Youtube-klipp direkt i TV:n. Vilket kommer att bli allt intressantare för att Youtube håller på att bli en kanal i sig själv och alltmer av materialet som läggs upp har HD-kvalité. Alltså en kvalité som är bättre än de sändningar från SVT och många andra reguljära TV-bolag. Samsung har dessutom en form av App-store där man kan ladda ner fler program som ökar funktionerna på din TV.

Jag är övertygad om att man snart kan se Podcasts direkt i din TV. Något som idag kräver att man har en mediastation eller någon annan form av enhet kopplad till TV:n. Jag har tidigare nämnt att vi har en sådan kopplad till vår TV och det gör det möjligt att titta på dem när man själv vill. En viktig egenskap Podcasts har är att de är filer man laddar ner från Internet och det innebär ju att man kan prenumerera på program från hela världen. Man kan rent av titta på program som bara finns på Internet och antalet ökar bara.

För att summera hur framtidens TV kan komma att se kan jag berätta hur jag önskar den skulle se ut och bete sig. När jag sätter på min TV skulle jag önska att en start-skärm dök upp med som visade vilka osedda Podcasts, Youtube-klipp samt vilka reguljära program som jag inte hade sett. Dessutom skulle de föreslå vilka program som kunde vara intressant att se under kvällen och om jag inte ville eller kunde se dem skulle de vara enkla att spela in till ett senare tillfälle. Allt via en skärm och en fjärrkontroll.

Om jag nu missade något program från alla dessa olika källor skulle det vara enkelt att föra över det till min andra enheter som iPhone. Jag är nämligen övertygad om vi vill kunna gå från den stora skärmen i vardagsrummet till mängder av andra skärmar på ett enkelt sätt. Att vi vill se samma information på en mängd olika sorters skärmar är en trend som är större än framtidens TV men det sparar jag till nästa inlägg på denna bloggen. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar