fredag 4 december 2009

PC inte tillräckligt bra?

När Apple meddelade att de skulle tillverka en mobiltelefon så var det inte så många av de telefonanalytikerna som trodde på idén. Hur skulle ett företag som aldrig hade gjort en mobil kunna konkurrera med jättar som Nokia. De hade ju sysslat med att förfina produkten i tjugo år. När sedan Apple till slut lanserade sin iPhone så ställde samma människor sig frågan om det verkligen fanns en marknad för en sådan dyr telefon. Vi vet alla med facit i hand att dessa domedagsanalytiker har fått äta upp sina ord sedan dess flera gånger. Apple med sin Iphone har blivit den nya standard som alla inom branschen måste ta hänsyn till.

Vad är det så har gjort att denna mobil har fått ett sådan fantastiskt genomslag? Visst den är fantastiskt snygg och gränssnittet är grymt. Men själv tror jag det är andra funktioner som är minst lika viktiga och här kan man dra en parallel till iPodens framgångar. Kritiker till båda apparaterna påpekar att ingen av Apples produkter är särskilt bra. De har inte mest lagringsutrymme, de har inte den bästa kameran, det är inte speciellt billiga osv osv. De har helt rätt i sin kritik!

Samtliga av dessa kritiker missar en väsentlig punkt. Dessa två enheter är en del av ett större system som innefattar programmet iTunes med sin affär. Apple har gjort det oehört enkelt att synka sin musik, bilder, ringtoner osv osv med sina apparater. Apple var först med att ta ett sådant helhetsgrepp. När Apple sedan lyckades få med producenterna av innehållet i sin affär så var framgången given. Det är lätt att glömma att iTunes Music Store är den största leverantören av musik i USA. Man är större en sådana detaljhandels som Walmart!

En annan viktig faktor är att iPodar, Iphones och för den delen Apples datorer är i stort sett problemfria. Man behöver inte formatera om hårddisken eller vara speciellt orolig för virus. Apple har genom sitt helhetsgrepp på programmen och själva datorn gjort det smidigt att använda dess produkter.

Detta helhetsgrepp och smidighet håller på att få återverkningar på resten av IT-branschen. Studerar man de den senaste försäljningsstatistiken så växer Apple på en krympande marknad. Det verkar som om alltfler konsumenter inte att nöjer sig med en dator som strular. Den skall funka lika enkelt som en iPhone, TV:n eller för den delen din kaffekokare.

Kraven från oss konsumenter att dagens datorer bara skall funka blir viktigare när TV:n och datorn kommer att växa samman. Sveriges Television var ju först med sin Play-tjänst som gjorde det möjligt att se TV-program via datorn. Fler TV-kanaler har följt efter men det vara bara en början. Det är några av oss som har satt en media-spelare under sin TV. Hemma hos oss har vi en Apple-TV där vi kan titta på Podcaster som t.ex vårt danska favorit-program Hammerslag men även Youtube-filmer. Nu när Youtube börja tillåta riktigt HD-uppladdning så är kvalitén bättre där än via den vanliga TV:n.

De leverantörer som uppfattas leverera krångliga apparater som ofta strular kommer att få problem att ta andelar i denna potentiella stora marknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar