onsdag 2 december 2009

HTML5

Tekniken utvecklas i en rasande takt. Här på bloggen skriver jag en del om ny teknik och försöker förklara vad det innebär för oss vanliga dödliga. Men allt som oftast så greppar jag inte alltid vad det innebär även om jag har läst om det och försökt förklara vad den nya tekniken kan göra.

En sådan är ny teknik som snart kommer att förändra våra upplevelser när vi surfar är HTML5. Det är en ny version av det underliggande språket som styr hur våra hemsidor ser och vilka funktioner som är möjligt att lägga in på sidorna. Jag har fram till nu trott att det mesta handlat om att göra det enklare att lägga in mulitmedia. Man skulle inte behöva ha externa spelare när man visar t.ex film på en hemsida. Den skulle helt enkelt vara inbäddad i sidan.

Att kunna bädda in filmer och ljud på hemsidor var som sagt inte den enda funktionen som följde och kanske inte ens den viktigaste. Lika viktiga funktioner kan vara att man med HTML5 kan spara ner sidor automatisk när du inte har tillgång till Internet. När du sitter på ett flygplan eller en buss. En funktion som kommer att bli allt viktigare för att vi gör alltfler saker på webben direkt. Jag sitter och skriver denna blogg direkt på webben. Det har redan varit möjligt att "spara" sidor på din egen dator men det har krävts speciella program som Google Gears. En tjänst som Google kommer att avveckla i och med att HTML5 växer fram.

En annan funktion är smartare formulär. Man kommer att kunna göra mycket mer med nästa generations formulär än dagens. Kanske inte låter så spännande ända tills man förstår att de blir enklare för oss användare att fylla i och det är något vi alla kommer att gilla eller hur? ;) Givetvis finns det fler funktioner som kommer med HTML5. Vill man få en bra genomgång kan jag rekommendera Lifehackers sida.. Vill man se exempel på vad man kan göra så gå då till följande sida. Det var den sista sidan som gjorde att jag till slut insåg vad som var möjligt med HTML5.

Har detta någon betydelse för oss vanliga användare? Ja, denna nya standard kommer att innebära att applikationer på webben kommer att bli mer avancerade. Något jag skrev om i tidigare inlägg på denna blog. Finessen är all denna nya teknik kommer inte att göra sidorna tyngre och långsammare. Webben kommer alltså att allt mer att påminna om ditt skrivbord på din egen dator men med fler funktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar