fredag 13 november 2009

Webben bättre än en PC?

De första webb-sidorna dök upp 1994 och de såg inte så roliga ut. Det var grå bakgrund med svart text förutom länkarna som var blåa. Inget av detta kunde man ändra på i den första versionerna. Men snart fick vi som gjorde hemsidor mer alternativ. Numera är det mycket man kan göra. Dessutom har teknikerna blivit allt bättre på att komma runt begränsningarna. Det har även underlättat att vi som konsumenter hela tiden får kraftfullare datorer och snabbare nätverk.

Tittar man på många sidor av idag så är det fantastiskt mycket man kan göra. Jag tycker t.ex att Gmail på många sätt är bättre på webben än på min egen dator. Programmet kan mer än det mail-program som är installerat på min dator. Det som lätt som ett dåligt skämt 1991 håller kanske på att bli verklighet; att tjänster på webben är bättre än de vi har på vår egen dator.

Ett steg till i denna utveckling att webben kommer att bli den naturliga platsen att köra våra program är att Google släpper sitt eget Operativ System Chrome OS till skillnad från MacOSX och alla andra av dagens operativsystem så kommer Googles att bara vara en enkel port till webben. Inga program kommer att vara installerat på själva datorn. Förutom en webbläsare som blir porten till webben.

Det finns många fördelar med denna utvecklingen. Vi kommer att alltid ha den senaste versionen av programmen vi använder. Vi behöver inte oroa oss för att tappa bort information om hårddisken kraschar. Vi kan komma åt samma information på flera datorer och många av oss har flera stycken eller hur? Vi kan dessutom komma åt samma dokument på andra plattformar som t.ex iPhones. Det gäller bara att vara uppkopplad hela tiden men det blir ett allt mindre problem.

Det absolut viktigaste drivkraften i denna utvecklingen är nog inte tekniskt utan högst mänsklig. Vi som människor vill dela med oss av det vi skapar. Se på den fantastiska tillväxten som tjänster som Facebook, Twitter och Youtube har. Samtliga dessa skapas ju av oss allihopa. Det är ett tydligt bevis på vår strävan av att visa upp vad vi skapar. Detta blir ju mycket lättare när allt redan ligger ute på nätet

Det är därför programmen som nu skapas för nätet inte kommer att vara kopior av de som vi har på vår egen PC utan helt nya varianter som fullt ut tar tillvara nätet och dess möjligheter. Denna utveckling blir en utmaning för dagens programföretag. De kan komma att blir utkonkurrerade av nya tjänster på nätet och det skall bli intressant att se hur det utvecklas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar