torsdag 5 november 2009

Inget nytt på mobilfronten?

Jag pratade med en arbetskamrat för ett litet tag sedan och samtalet gled in på mobiltelefoner. Vi blev lite nostalgiska och skrattade när vi påmindes hur våra första mobiler såg ut. När vi diskuterar, skrattat och minns alla de mobiler vi hade ägt avslutade min arbetskamrat samtalet att nu var det inte så mycket mer att göra när det gäller utvecklingen av mobiler. De kunde ju inte blir mindre än vad den var idag. Blev de mindre så blev tangenterna för små för att de skulle kunna användas.

Är man som jag en lycklig ägare till en iPhone så håller man inte med. Den enheten har ju fullständigt revolutionerat uppfattningen vad en mobil kan vara. Ett exempel är från en kompis twittrande. Jag citerar "Om iPhone är en mobiltelefon, vad är det då jag har haft tidigare?" Vi är många som i grunden har förändrat vårt sätt att se på mobila tjänster efter att ha fått en iPhone.

Även om iPhonen är en fantastiskt enheten så visar den bara vägen för de nya tjänster och apparater som kommer att finnas inom en snar framtid. Utvecklingen kommer att ta många snabba steg på många olika sätt inom den närmaste framtiden. En tjänst som kommer att smyglanseras under nästa är vad man kallar för 4G eller LTE. Standarden kommer att innebära betydligt högre hastigheter när vi surfar mobilt. Teoretiskt kan det handla om hastigheter upp till 100 MB/sek. Vårt mobila bredband blir alltså lika snabbt om inte snabbare än det vi har via koppar hemma idag.

Denna snabba hastighet gör det möjligt på ett helt annat sätt att skicka webbsidor med mycket multimedia eller sidor som beter sig som ditt eget skrivbord på din hemmadator. Här kommer nästa version av HTML att underlätta. Den som kallas HTML 5. Fördelen med standarden är bland annat att man kan köra film och ljud direkt i läsaren utan att installera några plugins eller program som man tvingas idag. Du surfar in på en sida och tittar direkt på en film utan att behöva undrar om du har rätt program installerat på datorn.

Kombinerar man detta med Moores lag som säger att processorn i en dator fördubblas vartannat år så innebär det att morgondagens mobiltelefoner kommer att var lika snabba som dagens PC. Vi som har en iPhone har redan upptäckt det för numera kan man köpa spel som Doom och Wolfenstein till sin mobil. När dessa spel lanserades så krävdes en riktigt snabb hemma-PC. Numera räcker det med en mobil som iPhone.

Det är därför jag inte höll med min arbetskamrat. Jag är övertygad om att våra mobiler står inför en fantastiskt utveckling. En utveckling som kommer att revolutionera hur vi kommunicerar mobilt och kommer i förlängningen att förändra vårt samhället mycket mer än vad dagens Internet har gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar