tisdag 24 november 2009

Google Doc är INTE ett Office-paket!

Google jobbar på med sina tjänster och en av de viktigaste, förutom söket, är Google docs. Deras programsvit som är webbbaserad. Numera finns det en ordbehandlare, kalkyl-program samt ett presentationsprogram. Programmen i sviten blir alltmer kraftfulla. Sedan en tid tillbaka är det möjligt att köra script i kalkyl-programmet. Viktigt för ekonomer har jag förstått. Google har även förädlat kalkylprogrammet med ett formulärverktyg. Du kan alltså lägga upp webbformulär och alla data sparas snyggt på ett kalkylark. Dessutom finns det även en funktion som gör snygga grafer på den datan du samlar.

Programsviten håller alltså att bli väldigt kompetent. För oss vanliga dödliga så räcker det gott och väl till allt vi gör. Har ni inte provat tjänsterna så kan jag rekommendera dem. Man blir snabbt beroende av dem. Har ni en Gmail-adress är det bara att klicka på dokument-länken uppe till vänster på sidan.

När Google Docs innehåller dessa tre program är det många som jämför det med Microsofts flaggskepp Office-paketet. Då konstaterar man rätt snabbt att Microsofts-paket har fler funktioner än Googles variant. Att många av oss inte använder hälften av funktionerna är oväsentligt för många bedömare. Att Googles tjänster dessutom rullar på mycket snabbare på lite äldre maskiner som många av oss sitter på bryr man sig inte heller om.

Att jämföra Microsofts paket med Googles tycker jag är ett stort feltänk. Googles paket är inte ett programpaket som man kör på en dator utan det är en tjänst på nätet. Google har jobbat länge på att göra det lättare att dela med sig av den data man producerar. I den enklaste formen delar man med sig av ett ordbehandlingsdokument så flera stycken kan arbeta på det samtidigt men det går även att publicera dokument som webbsidor eller att bädda in formulär på andras sidor osv osv. Google håller på att integrera Docs i andra tjänster. Man kan spara mail från Gmail till ordbehandlingsdokument i Docs som ett exempel.

En tydlig trend på nätet är att vi alla vill dela med sig av det man producerar och här ligger Google Docs helt rätt i tiden. Vem som kommer att växa och vem som kommer att få allt större problem kanske ni anar. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar