måndag 2 november 2009

App-store framtidens distribution!

Läste nyligen att App-Store den samlingplats för program som går att ladda ner och installera på en iPhone hade 100 000 program. Tycker det är en fantastiskt siffra! Det finns med andra ord favoritprogram för var och en av oss. Jag är övertygad om att vi alla har ett program som vi bara inte kan vara utan. Det kan vara Facebook appen eller Twitter-klienten. Detta faktum att vi alla har vårt enskilda favoritprogram gör det svårt för konkurrenter att rubba den dominerande ställning som iPhone har.

Tittar på man vad som laddas ner så är spel störst. Att iPhone/Touch håller på att bli en stor spelplattform erkänner till och med Nintendo som erkänner att en del av deras minskade intäkter beror på Apples plattform. Nästa segment som verkar växa är iPhone som en läsplatta. Nyligen meddelade Marvel att en del av deras serietidningar finns att köpa och ladda ner till plattformen. Tyvärr än så länge bara i USA. Amazon som är världens största bokhandel på Internet och har en egen e-läsare men kan ändå inte ignorera Apples plattform. Man har släppt en App som gör det möjligt att köpa och ladda ner e-böcker från Amazons bokaffär.

Det vi kallar "böcker" i iPhone/Touch är ju egentligen ett program som kan visa vad som helst dvs bilder, filmer, spel, webbsidor osv. Det innebär att producenterna kan experimentera mer med innehållet än vad som är möjligt med de mer traditionella e-läsarnas som Amazons Kindel. Den har ju bara en svartvit skärm med en kass webbläsare. Antagligen kommer nytänkandet att ske på Apples plattform.

Alltså App-store går ifrån att vara en programaffär till att bli ett distributionssystem för allt annat som t.ex böcker. Detta utan några större kostnader för de som produceras. Apple sköter det smärtfritt åt dem. Vilket gör det ännu svårare för konkurrenterna för du vill väl inte förlora din prenumeration på din favoritserie eller hur?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar