torsdag 1 oktober 2009

Wave

Tanken var att detta inlägg skulle komma igår när allt var färskt men har man en stor familj så går det inte alltid enligt plan.

Jag är en av de 100 000 tusen som har fått möjlighet att prova Googles nya tjänst Wave. En reflektion jag hade redan under gårdagen innan jag fått majlet är att Google har lyckats skapa samma hajp runt tjänsten som när Apple släpper en ny produkt. Inget dåligt betyg alltså.

Nu när jag har provat tjänsten så tycker jag den verkar vara bra. Förvånansvärt stabil för att vara en beta. Mina farhågor att gränssnittet skulle vara svårt att lära sig föll till ro. Det tog inte många minuter innan jag fattade upplägget. Sedan kommer det säkert att ta en del tid innan man lär sig alla finesser men vilken tjänst är det inte så?

Det finns mängder med funktioner och sätt man kan arbeta med tjänsten. Titta på nedanstående video från Google för att upptäcka några.
De olika sätt på hur man kan använda tjänsten som visas i filmen är bara en början. Det finns möjligheter att via sk extensions små programsnuttar att ge Wave många fler funktioner än vad den har idag. Ungefär som Firefox med alla sina tillägg.

Den funktionen som visas i filmen som jag tycker är mest intressant är när man uppdaterar sin blogg inifrån Wave och det i realtid dyker upp på bloggen. Sedan svarar någon på bloggen och svaret dyker uppp i realtid inne i Wave återigen i realtid. Det är denna två-vägskommunikation som kommer har potential att revolutionera hur man kommunicerar på nätet.

Idag lever många av oss i värld där man har många olika kommunikationsplattformar. Man har mejl, man är på Facebook, skriver lite in en blogg, twittrar, kollar nyheter via Google Reader osv osv. Hur skall jag hålla reda på allt som händer på dessa olika plattformar är ett växande problem. Visst det finns tjänster som gör det möjligt att kolla många av dessa tjänster på ett ställe. Jag använder iGoogle som är en tjänst från Google. Tjänsten består av webbsida som man anpassa och fylla den med personligt innehåll från olika tjänster. Jag kan se de nyaste nyheter i Google Reader, se om det kommit några mejl osv osv MEN den saknar möjligheter för feedback till de tjänster den visar. Jag måste starta respektive tjänst för att göra det. De är här jag ser Google Waves "killer" funktion. Tänk att kunna göra allt detta från plats på webben och i realtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar