onsdag 7 oktober 2009

Tidningarnas konkurrenter

Vi håller alla på att förändra vårt sätt att konsumera nyheter. Själv slutade jag för några år sedan att surfa runt till nyhetssidor när jag upptäckte RSS-strömmarnas förtrollande värld. Informationen kom ju till mig istället! De senaste åren har jag använt Googles Reader som den punkt på nätet där jag läser min nyheter. Tjänsten var från början en ren bokmärkestjänst som samlade ihop mina RSS-strömmar på ett ställe och det på nätet. Den sista funktionen var viktig för mig för att det innebar att jag inte behövde installera något program längre utan det enda jag behövde var en webbläsare.

Googles Reader-team har den senaste tiden börjat lägga in funktioner som gör det lättare att dela med sig av de nyheter man tycker är intressanta. En funktion som jag verkligen gillar är att man kan dela med sig av artiklar man tycker är intressanta till andra personer och sedan kan jag se vilka artiklar de gillar. Google teamet gick till och med så långt att de publicerade en lista på vad mer eller mindre kända personer följde för nyheter. Dessutom kan man numera skriva små kommentarer och svara på dem. Det är alltså möjligt i Google Reader att föra en konversation om nyheter och artiklar. Men men behöver inte ens ha ett konto för att se artiklar som t.ex jag delar ut. Man kan publicera dem via en hemsida.

Denna tjänsten blir allt viktigare för mig och det är därför jag är fascinerad av hur vissa journalister sitter och funderar hur de skall möta bloggarna. Eller de anklagar Google nyheter för att vara en parasit som suger ut de etablerade medierna. Dessa tjänster är inte de farligaste konkurrenterna utan tjänster som Google reader, Facebook osv. Tjänster där vi delar med oss av vad vi tycke är intressant artiklar och vi har en möjlighet att kommentera själv.

Utmaningen för de etablerade nyhetsorganisationerna är inte Google Nyheter, bloggar osv. Det gäller att vi som läsare skall känna oss lika välkomna på en tidnings hemsida som vår eget rum på Facebook eller Google Reader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar