söndag 25 oktober 2009

Google Music

Bland många av mina vänner är jag känd som Mr Google. Man ser mig som den som använder företagets tjänster mest och följaktligen den som skall känna till samtliga tjänster företaget har. Då är det inte bra för min image när jag upptäcker tjänster som inte ens jag känner till. En av dessa var Google Music search.

Att inte ens sådana som mig kan hålla kolla på Google samtliga tjänster visar hur många som finns samt hur snabb utvecklingen är på Google. Det börjar bli ett heltidsjobb att hålla kolla på detta enda företag. Kanske under namnet Google Information Architect eller Google Implementation Officer?

I förlägningen tror jag att det dyker upp en hel yrkeskår som enbart fokuserar på Google. Några av dem finns redan idag. Jag sitter på en sådan som webbanalytiker. Det är vi som dyker ner i och analyserar datan från Google Analytics. Vi har dessutom en hel del konsulter som sysslar med SEO och eftersom Google är den klart dominerande sökmotorn så är de förhoppningsvis experter på den. Men jag är övertygad om att det bara är början snart kommer fler specialiserade tjänster. De första är väl tekniska tjänster som handlar om hur man integrerar många av Google tjänster i sin egna IT-system. Att mycket av företagens IT-struktur kommer att flytta ut på nätet är rätt självklart och att Google med världen största IT-plattform kommer ta en del av kakan är ingen banbrytande gissning.

Jag tror däremot att även icke-tekniska tjänster kommer att bli viktiga. Ibland när jag sitter och jobbar med verktyg som Google Trends eller Googles verktyg för webbansvariga så slår det en hur mycket Google vet om ens organisation. Prova själv att söka på er organisation skall så blir ni nog precis som jag förbluffad över hur många träffar som dyker upp. Därför är jag övertygad om att förutom de mer tekniska tjänsterna som handlar om hur man använder Googles tjänster i sin IT-struktur så kommer det att finnas en Google omvärldsbevaknings tjänst. En person vars enda uppgifter är att hålla reda på hur Google speglar organisationen, se till att maximera exponering av organisationen på Google olika tjänster samt inte minst rätta när det blir fel. Det tycker jag låter som ett roligt jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar