lördag 4 juli 2009

Sett men ej förstått

Har följt lite vad som har hänt i Almedalen och är lite fascinerad faktiskt. Det var många som tippade att Piratpartiets framgångar i EU-valet skulle få genomslag i den politiska debatten. Men vad jag har läst så verkar det som om de etablerade partierna inte riktigt förstått vad som hände.

KD-ledaren Göran Hägglund raljerade över Pirate Bay och Piratpartiet att upphovsmännen måste få betalt. Precis som om det var därför jag röstade på partiet och inte borgerligt som jag alltid har gjort förut!

Tror man fortfarande från de borgerliga partiern att den största frågan för vårt val av partiet var att ladda ner musik och film gratis funderar jag på om man medvetet misstolkar alla vi som röstade på Piratpartiet eller så är man inte alls ute på Internet och följer vad som händer. Själv hoppas jag det finns en tredje förklaring för dessa två gör mig lika oroad.

Misstolkar man medvetet så sitter det politiska etablissemanget så djupt i upphovsindustrins klor att man inte längre kan tolka ett stort folkligt missnöje. Å andra sidan är man inte ute och samlar information via nätet så missar det politiska etablissemanget en av de största arenorna för den moderna politiska debatten.

Själv hoppas jag verkligen att det finns en tredje förklaring. Annars kan det gå illa för vår kära demokrati. Ett politiskt ledarskift som är i så otakt med en allt större del av medborgarnas värderingar och rättsuppfattning kommer att fatta beslut som inte förstås och efterföljs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar